Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:48 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biodiversitatea sărbătorită în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

ro

24 May, 2012 22:58 1911 Marime text

În fiecare an, pe data de 22 mai, respectiv pe 24 mai se sărbătoresc două evenimente de mediu deosebit de importante pentru protecţia şi conservarea biodiversităţii, a habitatelor naturale, a ariilor protejate: Ziua Internaţională a Biodiversităţii şi Ziua Europeană a Parcurilor. Recunoscută pe plan mondial datorită bogăţiei de specii găzduite, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, este zonă umedă de importanţă internaţională pe lista Convenţiei Ramsar, patrimoniu natural de valoare universală excepţională şi rezervaţie a biosferei în cadrul Programului MAB- UNESCO.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) celebrează aceste importante evenimente de mediu începând cu anul 2000 prin organizarea de dezbateri, concursuri tematice, activităţi în aer liber, expoziţii de postere, desene, picturi, jocuri interactive, etc. Prin tematica propusă, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării intenţionează să inspire oamenii să se bucure de natură şi să aprecieze bogăţiile naturale ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, să-i sensibilizeze faţă de problemele de mediu şi să crească gradul de implicare în acţiuni concrete de protejare a biodiversităţii.

Aceste evenimente de mediu au fost marcate şi în acest an printr-o serie de activităţi: în data de 23 mai 2012 s-a organizat o masă rotundă sub motto-ul: "Susţine biodiversitatea şi câştigă un prieten!", la care au participat membrii Consiliului Ştiinţific al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare şi ai instituţiilor de mediu locale. Acţiunea a oferit participanţilor oportunitatea de a purta discuţii libere pe motto-ul propus şi pe temele promovate anul acesta pentru Ziua Internaţională a Biodiversităţii: „Biodiversitatea Marină" şi Ziua Europeană a Parcurilor: "Priveşte cerul. Atinge un copac. Simte aerul. Regăseşte-te."

Masa rotundă a fost urmată de prima şedinţă a Consiliului Ştiinţific, numit prin Ordinul Ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 1307/2012, în cadrul căreia s-au discutat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliul Ştiinţific constituit pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, precum şi propunerile de proiecte pregătite de ARBDD pentru accesarea de fonduri europene în anul 2012. Membrii Consiliului Ştiinţific şi-au ales, prin vot direct, Preşedintele în persoana Domnului Prof. dr. Angheluţă Vădineanu de la Universitatea Bucureşti, Departamentul de ecologie sistemică şi managementul capitalului natural, iar ca Vicepreşedinte al Consiliului Ştiinţific pe Domnul Dr. ing. Radu Suciu de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea prin Centrul de Informare şi Educaţie în Managementul Deşeurilor, a sărbătorit cele 2 evenimente de mediu şi împreună cu instituţiile de învăţământ din perimetrul RBDD.

Astfel, în data de 22 mai 2012, la Centrul de informare Sulina, cu participarea a 50 de elevi şi cadre didactice ai Liceului teoretic „Jean Bart" Sulina s-a desfăşurat o acţiune educaţională, al cărei program a cuprins: prezentarea semnificaţiei evenimentelor de mediu, activităţi interactive având ca scop verificarea cunoştinţelor generale privind biodiversitatea (întrebări, ghicitori, anagrame, recunoaştere specii), jocuri de perspicacitate, formare de atitudini (joc de rol), momente artistice (cântece).

Toate acţiunile de informare şi conştientizare derulate de ARBDD în acest an sunt dedicate aniversării a 40 de ani de existenţă a Convenţiei Patrimoniului Mondial şi se înscriu în seria de evenimente premergătoare găzduirii de către România, în perioada 6-13 iulie 2012, a celei de-a 11-a reuniuni a Conferinţei Părţilor la Convenţia Ramsar.

Guvernator,

Viorica BÎSCĂ

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii