Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

86 de localitati primesc fonduri pentru controlul poluarii cu nutrienti

ro

30 Mar, 2010 17:48 1392 Marime text
Sâmbătă, 20 martie 2010, a avut loc vizita in Calarasi a delegaţiei Băncii Mondiale formată din dl. Peter Harrold - Country Director pentru România, dl. François Rantrua - Country Manager în România, dl. Aziz Bouzaher - care urmează să preia coordonarea proiectului, dl. Christian Severin - din echipa Secretariatului Ape Internaţionale a GEF (Facilitatea Globală de Mediu) şi dl. Cesar Niculescu - specialist de mediu, Biroul Băncii din Bucureşti.

Cu ocazia desfăşurării vizitei de lucru a Băncii Mondiale, reprezentanţii Ministerul Mediului și Pădurilor au prezentat modul de desfăşurare a proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" şi obiectivele acestuia. Proiectul, urmăreşte reducerea poluării apei și solului cu nutrienți (în special azot și fosfor) prin investiţii în 86 de localităţi din zone vulnerabile la acest tip de poluare, din 34 de județe ale României.

Valoarea proiectului, implementat pe o perioadă de 5 ani, este de 60,04 milioane euro. Sursele de finanţare sunt: împrumut Banca Mondială - 50 mil. euro, donaţie Facilitatea Globală de Mediu (GEF) - aprox. 4,01 mil euro, contribuţii Consilii Judeţene - 1,4 mil. euro, contribuţii Consilii Locale - 3,63 mil. euro, contribuţie ANAR (Administraţia Naţională Apele Române) - 1 mil. euro.

În timpul vizitei, a avut loc o deplasare în teren, în comunele Vâlcelele şi Independenţa, judetul Calarasi, pentru a se evalua efectele în timp - la trei ani de la finalizare - ale implementării proiectului pilot "Controlul Poluării în Agricultură", care a stat la baza proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi".

Ca urmare a implementării cu succes a proiectului "Controlul Poluării în Agricultură", autoritățile locale au primit și alte finanțări de la Uniunea Europeană (de exemplu, pentru managementului deșeurilor menajere). Reușita acestui proiect a determinat Banca Mondială să acorde o finanțare pentru extinderea proiectului la nivel național, în 86 de localități.

Delegația Băncii Mondiale a apreciat rezultatele proiectului și impactul pe care acesta l-a avut asupra schimbării comportamentale a locuitorilor comunelor vizitate, fapt care reiese și din declarația domnului Peter Harrold: "România este un membru important al Uniunii Europene și, ca stat membru, îi revin anumite obligații. Acest proiect răspunde, printre altele, acestor cerințe privind mediul înconjurător. Au fost găsite modalități care să fie benefice locuitorilor din zonă, astfel încât să aibă de câștigat și agricultura, și mediul înconjurător. S-a creat un parteneriat între Guvernul României, autoritățile locale, cetățenii acestei zone și partenerii externi (instituțiile implicate la nivel internațional), care reprezintă o situație de tip "win-win", în care toată lumea are de câștigat."

Obiectivul general al proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" este de a sprijini Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) în eforturile sale de implementare a acquis-ului Uniunii Europene în domeniul protecţiei calităţii apelor.

Proiectul implică activități de colectare, depozitare și gestionare a gunoiului de grajd și a gunoiului menajer, dotarea comunităților locale cu echipamente pentru colectarea și împrăștierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd, dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd, construcția unor platforme comunale de depozitare și management al gunoiului de grajd, reabilitarea pășunilor comunale și crearea unor bariere vegetale pentru protecția cursurilor de apă, dar și dezvoltarea unui sistem central de furnizare a apei potabile, concomitent cu un sistem centralizat de canalizare şi de epurare a apelor uzate. Aceste măsuri vor elimina riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă infestată și vor promova utilizarea eficientă a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant. Poluarea cu nitrați este un proces care afectează pânza freatică, oamenii și întreg ecosistemul.

Componentele proiectului


Componenta 1 - Investiţii la nivel de comună, în Zonele Vulnerabile la Poluarea cu Nitraţi (ZVN). Proiectul susţine realizarea de investiţii într-un număr de 86 de comune din 34 de județe. De asemenea, în cadrul Proiectului sunt realizate investiţii integrate în 11 Centre de Instruire şi Demonstrare în zonele prioritare vulnerabile la poluarea cu nitraţi.
Componenta 2 - Sprijin pentru întărirea capacităţii instituţionale. Această componentă se concentrează asupra dezvoltării resurselor umane în vederea întăririi capacității atât a beneficiarilor, cât și a personalului de la nivel local, regional şi central (cum ar fi inspectori, supervizori etc.) pentru implementarea eficientă a activităţilor proiectului şi a cerinţelor Directivei Nitraţi a Uniunii Europene.
Componenta 3 - Conştientizare publică şi diseminare. La nivel local, naţional şi regional se va derula o amplă campanie de informare cu privire la activităţile şi beneficiile proiectului, în vederea replicării rezultatelor acestuia şi în alte zone similare de pe teritoriul României, precum şi în ţările riverane Mării Negre şi în alte ţări candidate la aderare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii