Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:01 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Gabriel Sandu semneaza Memorandumul privind implementarea eCall

ro

03 May, 2010 22:40 1108 Marime text
Pe 4 mai 2010, la Bruxelles, Ministrul comunicațiilor și societății informaționale semnează Memorandumul de Înțelegere privind implementarea sistemului eCall la bordul vehiculelor. România susține sistemul eCall, care urmărește reducerea numărului victimelor din accidentele rutiere, având în vedere că țara noastră se regăsește pe primele locuri din UE ca număr de accidente rutiere mortale. La aceeași dată vor mai semna Memorandumul Malta, Polonia, Belgia, Danemarca și Luxemburg.

„Semnarea Memorandumului reprezintă o recunoaştere de către Guvernul român a nevoii de consolidare a cooperării la nivel naţional şi european între toţi cei implicaţi, fie că sunt autorităţi publice, constructori de automobile sau operatori de telefonie mobilă, pentru a accelera introducerea unui sistem care poate salva vieţi omeneşti", afirmă ministrul Gabriel Sandu.

eCall este un sistem automat de apeluri de urgenţă, utilizat în cazul accidentelor rutiere prin intermediul numărului european unic pentru situaţii de urgenţă -112.

În cazul unui accident grav, autoturismele echipate cu eCall din orice țară europeană apelează automat 112 pentru a contacta cel mai apropiat centru de intervenţie. Prin intermediul apelului sunt furnizate informaţii de bază despre accident, inclusiv zona exactă a acestuia, chiar dacă niciun pasager nu este capabil să comunice.

Disponibilitatea informaţiilor referitoare la locaţie reduce timpul necesar intervenţiei serviciilor de salvare cu 50% în zonele rurale şi cu 40% în cele urbane. Conform estimărilor, ar fi astfel salvate anual în Europa până la 2.500 de vieţi. În plus, eCall va reduce numărul blocajelor rutiere şi accidentelor secundare.

România este invitată să facă parte din consorţiul ce va implementa faza pilot a sistemului eCall în Europa. Din consorțiu fac parte 15 țări, printre care Austria, Finlanda, Germania sau Suedia. Semnarea Memorandumului de Înţelegere reprezintă un angajament politic de susţinere a iniţiativei. Comisia Europeană susține financiar programul pilot și campania de creștere a notorietății prin Programul de Competitivitate și Inovație

"Iniţiativa eCall nu ar trebui să întâmpine dificultăţi de implementare, mai ales că sistemul tehnic al numărului European pentru apeluri de urgenţă 112 din România este unul dintre cele mai noi şi performante din Europa.", adaugă ministrul Gabriel Sandu.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) este instituția care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicațiilor electronice și audiovizuale, serviciilor poștale, tehnologiei informației și în domeniul serviciilor societății informaționale și ale societății bazate pe cunoaștere din România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitați www.mcsi.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii