Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:16 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MCSI asigură rezolvarea infringementului deschis împotriva României pe domeniul comunicaţiilor

ro

24 Nov, 2010 23:30 672 Marime text
București, 24 noiembrie, 2010. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) salută decizia Comisiei Europene de a închide acţiunea în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat-membru, acțiune declanşată împotriva României pentru încălcarea obligaţiei de garantare a independenţei Autorităţii Naţionale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Astfel, prin adoptarea Ordonanței de Urgență 22/2009 privind înfiinţarea ANCOM care cuprinde toate elementele prevăzute de către cadrul de reglementare european în domeniu, precum şi prin aprobarea de către Parlamentul României a Legii 113/2010, România este în măsură să respecte obligaţiile europene. Adoptarea Legii 113/2010 a permis crearea unui cadru legislativ stabil, capabil să garanteze independenţa şi buna funcţionare a ANCOM.

În privinţa exercitării de către MCSI a unor competențe de reglementare, precum alocarea și atribuirea frecvențelor radio (de exemplu, adoptarea planului național de frecvențe și elaborarea hotărârilor de guvern privind gestionarea spectrului de frecvențe radio) și, în același timp, a dreptului de proprietate și control asupra activităților a două companii furnizoare de rețele și/sau servicii de telecomunicații (Romtelecom S.A. și S.N.R. S.A. - „Radiocom"), MCSI a iniţiat o serie de acte normative menite a rezolva şi acest ultim caz de infringement deschis împotriva României pe domeniul comunicaţiilor electronice.

Astfel, Hotărârea de Guvern privind organizarea şi funcţionarea MCSI a fost deja modificată pentru a exclude prevederile contrare cu legislaţia europeană.

De asemenea, sunt în curs de avizare inter-instituţională, urmând a fi aprobate de către Guvernul României în perioada imediat următoare:

  • o Ordonanţă de Urgenţă care modifică: OUG nr. 79/2002 privind cadrul de reglementare a comunicaţiilor, O.U.G 22/2009 privind înfiinţarea ANCOM şi Legea audiovizualului nr. 504/2002;
  • o Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei Interdepartamentale de Radiocomunicaţii.

Prin adoptarea acestor prevederi legislative, MCSI consideră că se creează condiţiile pentru ca şi această procedură de infringement să fie închisă în următoarele luni.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale şi ale societăţii bazate pe cunoaştere din România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitaţi www.mcsi.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii