Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MCSI Acces mai ușor la serviciile de e-Guvernare, prin bibliotecile publice

ro

27 Oct, 2010 19:30 706 Marime text
București, 27 octombrie, 2010. Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, domnul Valerian Vreme, a semnat un protocol de colaborare cu Fundatia IREX România (International Research & Exchanges Board) și cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). Protocolul are scopul de a promova bibliotecile publice din cadrul programului Biblionet ca centre de resurse informaționale și de acces la e-Guvernare.

Programul Biblionet este finanțat de fundația "Bill si Melinda Gates", având o valoare totală de 26,9 milioane de dolari. A fost lansat în 2009 și se derulează pe o perioadă de cinci ani prin fundația IREX România. Până în prezent, 795 de biblioteci publice au fost echipate cu 3.318 computere cu acces public la internet. În cadrul programului, s-a asigurat până acum formarea a 905 bibliotecari în domeniul tehnologiei informației.

Deoarece bibliotecile care fac parte din programul Biblionet sunt dotate cu calculatoare, imprimante, scannere, videoproiectoare și rețele wi-fi, ele funcționează deja ca hotspot-uri, fiind o completare a programului Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) de instalare a hotspot-urilor în toate județele țării. Astfel, o mai mare parte a populației va avea acces la internet si la informație. Un exemplu în acest sens îl reprezintă județul Neamț, unde, prin intermediul bibliotecilor din program, fermierii au putut completa formulare online pentru obținerea de subvenții.

Prin acest protocol, MCSI va folosi o rețea de acces la internet existentă deja, astfel încât nu va trebui să investească suplimentar într-o rețea paralelă. Totodată, având în vedere că bibliotecile sunt instituții publice care oferă servicii gratuite pentru comunitate, se va diminua decalajul digital dintre mediul urban și cel rural.

MCSI se va sincroniza cu IREX România și ANBPR pe palierul de informatizare a societății prin desemnarea unei persoane care va menține o legătură permanentă cu cele două organizații. De asemenea, vom identifica axe de finanțare din fonduri europene pe care să le derulăm pentru bibliotecile naționale din România, precum și pentru ONG-urilor atașate", a adăugat Ministrul Valerian Vreme.

La semnarea protocolului au participat doamna Siri Oswald, Ofițer de program pentru departamentul Librării Globale al fundației Bill&Melinda Gates, domnul Paul Baran, Director de program în cadrul IREX România și doamna Doina Popa, președinte al ANBPR.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale şi ale societăţii bazate pe cunoaştere din România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitaţi www.mcsi.ro

Fondată în 1968, IREX este o organizație internațională non-profit care promovează, la nivel global, programe în vederea îmbunătățirii calității vieții.

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) este cea mai reprezentativă organizaţie profesională a bibliotecarilor din bibliotecile publice. Raţiunea de a fi a acestei organizaţii este aceea de a coagula, într-o formă de asociere pe plan naţional, aşteptările, nevoile şi interesele celor care, prin profesie, preocupări şi atribuţii susţin profesia de bibliotecar, dezvoltarea biblioteconomiei şi a ştiinţelor informării şi documentării.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii