Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MCSI a lansat Biblioteca Naţională de Programe

ro

23 Jan, 2011 20:55 791 Marime text
Bucureşti, 20 ianuarie, 2011. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), a lansat Biblioteca Naţională de Programe (BNP).

Scopul acestui sistem este de a facilita accesul administraţiei publice şi al mediului de afaceri la programe informatice de calitate şi certificate în condiţii de preţ corespunzătoare. Sistemul a fost dezvoltat prin eforturile de cercetare-dezvoltare ale ICI.

Obiectivele BNP sunt următoarele:

§ Creşterea gradului de informare şi documentare asupra produselor informatice disponibile;

§ Creşterea gradului de interoperabilitate a sistemelor informatice din administraţia publică prin utilizarea produselor software deja existente pe piaţa TIC;

§ Promovarea produselor software, cu predilecţie a celor româneşti;

§ Facilitarea stabilirii de relaţii comerciale şi parteneriate în scopul dezvoltării şi utilizării de produse informatice;

§ Stimularea competiţiei pe piaţa TIC în vederea selectării celor mai avantajoase platforme hardware-software, ca raport eficienţă/cost;

§ Certificarea produselor software disponibile pentru administraţia publică dar şi pentrul mediul de afaceri.

Printre serviiciile furnizate de BNP se număra înregistrarea de produse software, informarea periodică asupra produselor noi înregistrate în baza de date, asistenţa tehnică de căutare în bibliotecă, intermedierea între furnizori şi potenţialii utilizatori, livrarea documentaţiei despre produsele program, furnizarea de produse-program, certificarea funcţionalităţii produselor-program înregistrate în sistem.

În momentul de faţă, în BNP sunt incluse doar programele informatice ale Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI).

Precizăm că până la data de 31.03.2011, programele informatice pot fi înregistrate gratuit.

Biblioteca Națională de Programe pune ordine în ceea ce înseamnă dezvoltarea softului în România, deoarece la noi se produce același soft în mai multe întreprinderi sau instituții ale statului. Totodată, va permite impunerea conceptului de Open Source pe piață. Spre această entitate se poate orienta și industria, dar principala menire a Bibliotecii Naționale de Programe este orientarea spre administrația publică, locală și centrală", a declarat Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

În cadrul evenimentului a fost prezent domnul Valerian Vreme, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, doamna dr. Doina Banciu, director ICI, alături de reprezentanţi ai mediului industriei (Siveco, HP, ComputerLand, Omnilogic, Microsoft), ai mediului academic (Universitatea Politehnică București, Academia de Studii Economice, Universitatea dinBucurești) și al domeniului de cercetare-dezvoltare-inovare: IPA, INSCC.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale şi ale societăţii bazate pe cunoaştere din România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitaţi www.mcsi.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii