Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:33 27 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concluzii rezultate din participarea delegaţiei M.Ap.N. la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE, de la Amsterdam

ro

06 Feb, 2016 13:33 792 Marime text
  În cadrul reuniunii ministeriale desfăşurate astăzi la Amsterdam, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a subliniat, în cadrul dezbaterilor privind cooperarea în domeniul apărării şi Planul de acţiune al Comisiei Europene în domeniul apărării, importanţa pe care România o acordă menţinerii domeniului militar în atenţia decidenţilor politici şi alocarea unui nivel adecvat de resurse pentru dezvoltarea unor capabilităţi robuste la nivel european.

              Sesiunea dedicată operaţiilor şi misiunilor militare aflate în curs de derulare sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună a fost focalizată pe regiunile Sahel, Cornul Africii şi Republica Centrafricană, context în care România a reconfirmat sprijinul pentru iniţiativele UE derulate în Africa, cu accent pe eforturile împotriva pirateriei maritime, consolidarea securităţii şi stabilităţii în Cornul Africii.
              În cadrul discuţiilor a avut loc şi un schimb de opinii cu privire la viitoarea Strategie Globală a Uniunii Europene, care urmează să fie finalizată până la reuniunea Consiliului European din iunie 2016.
              La reuniune a participat şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, care în intervenţia sa a punctat importanţa celor două reuniuni la nivel înalt din vara acestui an, Summit-ul NATO de la Varşovia şi Consiliul European, inclusiv prin prisma identificării unor noi oportunităţi de cooperare partenerială între UE şi NATO.

              Importanţa şi semnificaţia pentru securitatea europeană a recentului anunţ al Administraţiei Obama vizând creşterea substanţială a bugetului destinat Iniţiativei pentru Reasigurarea Europeană (ERI) a fost subliniată atât în intervenţia Secretarului General Stoltenberg, cât şi a ministrului Motoc şi a altor omologi.

Ti-a placut articolul?

Comentarii