Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:23 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa M.Ap.N. Dezbaterile celei de-a doua zile a Reuniunii de la Bruxelles

ro

12 Feb, 2016 11:08 984 Marime text
Agenda celei de-a doua zile a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, care a avut loc la Bruxelles în zilele de 10 şi 11 februarie, a fost deosebit de complexă, incluzând teme diverse precum dezvoltarea capabilităţilor de apărare, contracararea noilor tipuri de ameninţări, angajamentul NATO în Afganistan, relaţia NATO-Georgia şi problematica migraţiei.

            Cu acest prilej, a fost declarată capacitatea operaţională iniţială pentru capabilitatea întrunită de culegere de informaţii, supraveghere şi recunoaştere (JISR), care reprezintă un element cheie pentru desfăşurarea operaţiilor conduse de NATO, ce vizează asigurarea superiorităţii informaţionale pentru forţele Alianţei.

            Prin deciziile adoptate, întâlnirea a constituit un moment important în conturarea rezultatelor Summit-ului de la Varşovia, hotărârile actuale urmând să fie consolidate la ministeriala din iunie, importanţa deosebită a acestora având potenţialul de a genera angajamente politice concrete ale statelor membre în perspectiva Summit-ului.

            Totodată, s-au stabilit direcţiile viitoare de acţiune pentru domenii care au implicaţii largi în sfera securităţii şi apărării, precum creşterea capacităţii naţionale de rezilienţă la provocările actuale de securitate, apărarea cibernetică, contracararea ameninţărilor hibride, apărarea împotriva rachetelor balistice şi adaptarea instituţională. Statele membre au reconfirmat angajamentul privind alocarea resurselor bugetare necesare pentru apărare, în vederea consolidării capabilităţilor la dispoziţia NATO.

            În context, ministrul Mihnea Motoc a reiterat angajamentul autorităţilor române de creştere a alocaţiilor bugetare pentru apărare, în vederea atingerii ţintei de doi la sută din PIB începând cu anul 2017, ca bază solidă pentru procesul consolidării capabilităţilor naţionale de apărare.

            Referitor la declararea capabilităţii operaţionale iniţiale a Sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor antibalistice (NATO BMD) cu ocazia Summit-ului de  la Varşovia, obiectiv important al României, ministrul apărării naţionale a asigurat  statele aliate cu privire la respectarea termenelor de operaţionalizare a sistemului de la Deveselu, care facilitează dezvoltarea arhitecturii NATO BMD, conform obiectivului stabilit.

            Mihnea Motoc a precizat că ţara noastră rămâne angajată în Afganistan prin menţinerea nivelului actual de trupe, în parametrii aprobaţi de CSAT, în anul 2016.           Discuţiile asupra situaţiei din Afganistan au evidenţiat preocuparea pentru identificarea modalităţilor adecvate de adaptare a angajamentului NATO în această ţară, atât prin intermediul actualei misiuni Resolute Support, cât şi prin formula intensificată a Parteneriatului NATO-Afganistan.

            Urmare la solicitarea comună a Germaniei, Turciei şi Greciei, formulată în prima zi a reuniunii, a fost adoptată  decizia ca autorităţile militare ale NATO să identifice modalităţi concrete de acţiune, inclusiv de cooperare cu Uniunea Europeană, pentru destructurarea reţelelor criminale de traficanţi din Marea Egee.

            La nivelul Comisiei NATO-Georgia, care a încheiat Reuniunea de la Bruxelles, a fost abordat stadiul implementării Pachetului substanţial NATO-Georgia (PSM), în special din perspectiva identificării unor domenii adiţionale de cooperare în cadrul oferit de iniţiativa de dezvoltare a capacităţilor de apărare. Oficialul român, în calitate de reprezentant al statului care deţine rolul de Ambasadă NATO Punct de Contact la Tbilisi, a felicitat autorităţile georgiene pentru progresele obţinute în procesul de reformă şi contribuţia la asigurarea securităţii şi stabilităţii pe plan internaţional, prin participarea semnificativă la operaţiile Alianţei.

            Ministrul apărării naţionale a evidenţiat faptul că Georgia este cel mai important contributor non-NATO la misiunea aliată Resolute Support din Afganistan şi al doilea, per total, în cadrul misiunii. De asemenea, a subliniat importanţa continuării implementării PSM în ritm susţinut,  reliefând contribuţia României la acest proiect.

            În perspectiva Summit-ului de la Varşovia, Mihnea Motoc a fost de părere că la nivel aliat trebuie identificate noi modalităţi practice de intensificare a cooperării, în conformitate cu declaraţia miniştrilor de externe din decembrie anul trecut privind "politica uşilor deschise".
            În partea a doua a zilei, ministrul apărării naţionale a participat la Reuniunea Coaliţiei internaţionale împotriva ISIL, condusă de SUA. Cu acest prilej au fost analizate modalităţi de eficientizare a sprijinului acordat de coaliţie forţelor care combat ISIL în Irak şi Siria în vederea gestionării situaţiei de securitate din regiune, inclusiv pe termen lung.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii