Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:38 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița Buletin informativ - 02.07.2021

ro

02 Jul, 2021 10:25 997 Marime text
    Nr.107 din 02 iulie 2021   
                        
 
BULETIN INFORMATIV
 
 
Echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au acționat în ultimele 24 de ore la următoarele misiuni:
- 17 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

- o misiune de asanare muniție rămasă neexplodată găsită în gospodăria unui cetățean din comuna Perieți – În data de 01 iulie a.c., în jurul orei 20:50, specialiștii pirotehniști ai inspectoratului au intervenit cu promptitudine cu o autospecială pirotehnică și au ridicat un cartuș de infanterie de calibru 7,92 milimetri din gospodăria unui cetățean din comuna Perieți. Conștientizând pericolul reprezentat de muniția rămasă neexplodată descoperită, localnicul a  anunțat de urgență organele abilitate, utilizând numărul de urgență 112, pentru a solicita intervenția echipajului pirotehnic. Specialiștii pirotehniști ai inspectoratului au ridicat elementul de muniție rămasă neexplodată, pe care l-au depozitat în vederea distrugerii în condiții de siguranță;

- un incendiu produs la o casă din satul Condeești, comuna Bărcănești -  Astăzi, în jurul orei 01.15, pompierii militari din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost alertați prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, să intervină în satul Condeești din comuna Bărcănești, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit. Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă precum și un echipaj SMURD, s-au deplasat de urgență la locul solicitării. La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă la acoperiș, existând pericolul extinderii la vecinătăți. Intervenția promptă a salvatorilor a condus la localizarea incendiului și lichidarea acestuia, precum și la salvarea unei case din apropiere, pompierii reușind să stingă focarele și să îndepărteze elementele distruse de foc, Au ars acoperișul casei în prroporție de 90%, mobilierul și bunurile electrocasnice din două camere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs în urma utilizării unui cablu electric defect sau neizolat corespunzător.

Recomandări ale I.S.U. Ialomița:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomița recomandă cetăţenilor ca în astfel de situații, să respecte următoarele măsuri:
1. Cu privire la elemente de muniţie rămasă neexplodată:
- să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite;
- să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite;
- să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
 - să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite;
- să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniţie descoperite.

2. Pentru înlăturarea riscului de incendiu:

- Efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice, cu personal autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;
- Nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.
- La suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
- Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
- Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, trebuie să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză.
- Nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.). Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.
- Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzeste foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, va trebui să le acordaţi un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării.
- Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.
 
 
 
                      
                                                  Compartimentul Informare și Relații Publice  
                                                                               
     
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii