Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:21 25 09 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Giurgiu Comunicat de presă - 17.02.2022

ro

17 Feb, 2022 15:48 758 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 44 din 17.02.2022
 
Peste 80 de incendii de vegetație uscată, de la începutul anului
 
         În mai puțin de două luni, în județul Giurgiu s-au înregistrat peste 80 de incendii de vegetație uscată. De cele mai multe ori, acestea au fost generate de igienizarea terenurilor prin folosirea focului deschis sau de arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
         Lipsa precipitațiilor din acest an a condus la creșterea numărului de intervenții în urma unor astfel de evenimente. Din fericire, intervenția rapidă și coordonată a pompierilor a împiedicat propagarea flăcărilor la vecinătăți și a limitat pagubele.
         În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic, incendiile de vegetație uscată pot deveni și mai periculoase dacă în zona terenurilor arzânde se află locuințe, păduri, solare etc.
         Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.
         Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:
 1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 3.000 - 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 - 50.000 lei persoane juridice;
 2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
În condiţiile în care se obţin toate aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, cetățenii trebuie să respecte următoarele reguli şi măsuri preventive:
 • la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
 • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
 • arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
 • colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
 • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
 • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
 • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 • supravegherea permanentă a arderii;
 • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
 • se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
          Facem apel către cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol pădurile, culturile din imediata vecinătate, locuințele oamenilor, dar și viața cetățenilor.
         Totodată, precizam faptul că în urma incendiilor de vegetație uscată, coordonatele suprafețelor agricole afectate de incendii sunt înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu - Comisariatul Județean Giurgiu, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform unui protocol de colaborare încheiat, la nivel național, în vederea monitorizării modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.
          
 
Compartimentul Informare și Relații Publice
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii