Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:43 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Giurgiu Măsuri de siguranță la scăldat

ro

12 Jun, 2024 12:58 389 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 212 din 12.06.2024
 
Măsuri de siguranță la scăldat
 
Opt persoane și-au pierdut viața, în ultimii ani, în timp ce se aflau la pescuit sau la scăldat, în județul Giurgiu. Dunăre, Canalul Plantelor și râul Argeș sunt trei dintre locurile în care s-au produs tragediile.
Vara îi îndeamnă pe oameni la scăldat, însă, pentru evitarea unor adevărate drame, este foarte important ca scăldatul să se facă doar în locuri special amenajate. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în Dunăre, râuri, iazuri, lacuri sau în mare.
De cele mai multe ori, tragediile la scăldat se produc, fie din cauza faptului că persoanele respective nu știu să înoate foarte bine, fie intră în ape în care curenții sunt puternici sau în locuri unde nivelul apei se schimbă brusc și nu mai reușesc să iasă la suprafață.
Din acest motiv, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când merg la pescuit sau la scăldat:
  • frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
  • evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
  • evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;
  • nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
  • nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;
  • nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
  • echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.
Este foarte important ca în cazul unei persoane aflate în pericol de înec să se intervină rapid. Se întâmplă unori ca acea persoană să treacă neobservată pentru că nu poate striga după ajutor, chiar și cu prietenii sau familia în preajmă sau aproape de zonele de siguranță.
 
Sunt semne care indică iminenţa înecului, pe lângă lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele. De exemplu, persoana respectivă are capul aplecat pe spate, gura deschisă în încercarea de a inhala aer sau ține capul în apă cu gura la nivelul apei, fără să recționeze. În astfel de cazuri, doar o persoană care știe să înoate foarte bine trebuie să intervină rapid, fără să își pună propria viață în pericol.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii