Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Incendii izbucnite în trei localități bihorene, în interval de circa șapte ore

ro

12 Dec, 2023 10:26 378 Marime text
Nr. 340 Oradea, 12.12.2023
 
BULETIN INFORMATIV
Atenție la mijloacele de încălzire și la afumători!
Incendii izbucnite în trei localități bihorene, în interval de circa șapte ore
 
          Luni și marți, 11 - 12 decembrie a.c., pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a trei incendii izbucnite la gospodării situate în comunele Aușeu, Lăzăreni și Tinca.
 
          În seara zilei de luni, 11 decembrie a.c., în jurul orei 20.50, în urma unei sesizări primite prin Sistemul Unic 112, cu privire la producerea unui incendiu la o gospodărie situată în Luncșoara, comuna Aușeu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor a mobilizat imediat, la adresa indicată de apelant, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd, din care două de stingere și unul de prim ajutor, precum și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Aușeu.
          La sosirea forțelor de intervenție, ardea deosebit de violent și generalizat, o casă de aproximativ 50 de metri pătrați, existând riscul propagării flăcărilor la o altă locuință situată în imediata proximitate.
          Echipajele de pompieri au acționat simultan pentru stingerea incendiului și protecția casei învecinate, reușind, în aproximativ 20 de de minute, să lichideze focarele și să salveze cealaltă locuință expusă riscului de incendiere.
          Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, generat, de jarul căzut din sobă.
          Flăcările au afectat în întregime cele două încăperi ale casei și acoperișul acesteia.
  •  
          În aceeași seară, în jurul orei 19.15, echipajele Gărzii de Pompieri Tinca au intervenit în localitatea Bicăcel, comuna Lăzăreni, unde au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la un șopron din cadrul unei gospodării.
          În urma evenimentului, provocat de o afumătoare improvizată în interiorul șopronului, au ars circa 10 metri pătrați din  acoperișul construcției, 3 aparate electrice și circa 3 metri pătrați din pazia casei.
 
  •  
         
          În noaptea de luni spre marți, 12 decembrie a.c., în jurul orei 02.30, pompierii Gărzii Tinca au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza jarului căzut din sobă, la o magazie din cadrul unei gospodării din Girișu Negru, comuna Tinca.
          Echipajele de pompieri au evacuat din construcția incendiată, două butelii, prevenind producerea unei explozii și au reușit să salveze din calea flăcărilor, casa vecinului, aflată la mai puțin de un metru de focare și două anexe gospodărești.
          Au ars acoperișul construcției, pe o suprafață de aproximativ 25 metri pătrați și bunuri din interiorul acesteia.
         
          Din fericire, în urma evenimentelor menționate, nu au existat persoane rănite.
 
                    Măsuri de prevenire a incendiilor specifice sezonului rece
 
          Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor, vă reamintește faptul că, prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor, puteți evita producerea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale și, mai grav, în unele situații, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești.
          Astfel, pentru preîntâmpinarea situațiilor de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor reguli și măsuri de apărare împotriva incendiilor:
  • Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii sau nesupravegheate;
  • Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
  • Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
  • Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
  • Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta, materiale combustibile;
  • Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
  • Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
  • Cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar;
  • Se interzice folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în apropierea clădirilor, în magazii, şuri, remize, şoproane etc. sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie;
  • Se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra  acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.
 
Ofițer Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii