Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:04 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Incendii în șase localități bihorene

ro

10 Apr, 2024 11:32 269 Marime text
Nr. 70                                                                                  Oradea, 10.04.2024
BULETIN INFORMATIV
 Incendii în șase localități bihorene
 
 
            În după-amiaza și seara zilei de marți, 09 aprilie a.c., pompierii militari bihoreni au intervenit pentru stingerea a șase incendii izbucnite la două terenuri virane, două păduri, o pășune împădurită și într-un cimitir.
 
             Echipajele de pompieri ale Detașamentului 1 Oradea, Detașamentului Marghita, Stației de Pompieri Aleșd, Stației de Pompieri Ștei și Gărzii de Intervenție Sălard au acționat pentru stingerea a șase incendii produse la terenuri virane din Oradea (strada Făcliei) și Dolea (comuna Suplacu de Barcău), la litiera a două păduri și a unei pășuni împădurite, situate pe raza localității Valea Crișului (comuna Bratca) și în satul de vacanță Boga (comuna Pietroasa), respectiv într-un cimitir din satul Hodoș (comuna Sălard).
Evenimentele menționate, soldate cu arderea frunzișului și lăstărișului din păduri, pe o suprafață de aproximativ șapte hectare, respectiv a vegetației uscate și a unor deșeuri de pe terenurile virane și din cimitir, pe o suprafață de circa un hectar, au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deșeurilor ori a vegetaţiei uscate. În cazul incendiului produs la pășunea împădurită de pe raza satului de vacanță Boga, pompierii au reușit să împiedice propagarea incendiului, salvând din calea flăcărilor câteva construcții expuse riscului de incendiere.
Reamintim bihorenilor că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat mari pagube la gospodăriile cetățenilor și chiar victime omeneşti.
Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.
 
 
ARDEREA MIRIŞTILOR ŞI A RESTURILOR VEGETALE
ESTE INTERZISĂ!
 
Pompierii militari bihoreni reamintesc cetățenilor faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
 

 
Ofițer Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii