Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:05 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Incendii de natură electrică izbucnite în miez de noapte

ro

07 Nov, 2023 11:08 519 Marime text
Nr. 308     Oradea, 07.11.2023

 
  BULETIN INFORMATIV
Incendii de natură electrică izbucnite în miez de noapte, în două localități bihorene
 
 
În data de 07 noiembrie a.c., pompierii militari bihoreni au intervenit pentru stingerea a două incendii de natură electrică, produse la gospodării situate în localitățile Ciutelec și Finiș, reușind să salveze două case, un magazin și alte bunuri de o valoare semnificativă.
 
Apelul care sesiza producerea primului eveniment, în localitatea Ciutelec, comuna Tăuteu, a fost primit prin Sistemul Unic 112, la aproximativ 30 de minute după miezul nopții, la adresa indicată de apelant deplasându-se cu operativitate, forțele de intervenție ale Detașamentului de Pompieri Marghita, cu două autospeciale de stingere și cu ambulanța SMURD a subunității.
Incendiul, care se manifesta violent la o bucătărie de vară și un șopron, a fost stins în aproximativ 20 de minute, echipajele de pompieri reușind să împiedice propagarea acestuia la o șură, în care erau depozitate circa opt tone de fân, lipită de construcția în flăcări, la casa vecinului, aflată la circa trei metri de focare și la un autoturism din imediata proximitate.
În urma producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un cablu electric defect, au ars acoperișul bucătăriei de vară, pe o suprafață de circa 50 de metri pătrați, două aparate electrocasnice, două scule electrice, o fereastră și aproximativ 0.5 metri cubi material lemnos.
  •  
 
Al doilea eveniment, survenit în împrejurări determinante similare, în cursul nopții de luni spre marți, la o gospodărie din localitatea Finiș, a fost semnalat în dispeceratul ISU Bihor în jurul orei 00.45, la fața locului ajungând în cel mai scurt timp, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Secției Beiuș, din care două de stingere și unul de paramedici.
La sosirea forțelor de intervenție, ardea generalizat camera centralei termice, flăcările amenințând să se extindă la casa aflată foarte aproape de focare.
Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul în circa 30 de minute, salvând din calea flăcărilor, locuința și magazinul alimentar de la parterul acesteia.
Pagubele înregistrate au constat în camera centralei termice, construită din panouri sandwich, un cazan de încălzire, un puffer, un vas de expansiune și două ferestre.
 
Din fericire, evenimentele menționate nu s-au soldat cu persoane rănite.
 
 
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
 
 
În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, pompierii militari bihoreni recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor:
 
•   Nu utilizaţi instalaţii, echipamente și aparate electrice defecte, uzate sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecțiuni, siguranțe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;
•   Apelați numai la personal autorizat pentru remedierea defecțiunilor la instalațiile, echipamentele și aparatele electrice și pentru verificarea  periodică a instalațiilor electrice;
•   Nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari (radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, aparate de aer condiţionat și altele asemenea) din aceeași priză, în același timp;
•   Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor.
Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
 
 

 
 
Persoană de contact
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii