Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Incendii în trei localități bihorene

ro

02 Mar, 2023 10:35 583 Marime text
Nr. 66  Oradea, 02.03.2023
  BULETIN INFORMATIV
 
                                    Incendii în trei localități bihorene
 
                                          Atenție la coșurile de fum!   
 
    În data de 1 martie a.c., pompierii din cadrul subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au intervenit pentru stingerea a trei incendii izbucnite în localitățile Aleșd, Valea Târnei și Sititelec, două dintre acestea fiind provocate de coșuri de fum deteriorate.
 
Pompierii Stației Aleșd au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza coșului de fum deteriorat, la podul unei case de pe strada Dâmboviței din localitate. Forțele de intervenție au localizat și lichidat rapid focarele, reușind să împiedice extinderea flăcărilor și să limiteze pagubele la circa 10 metri pătrați tavan din scândură.
 
În aceeași zi, echipajele aceleiași subunități au intervenit pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la camera centralei termice din cadrul unei gospodării situate în localitatea Valea Târnei, comuna Șinteu. În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit, au ars instalația pufferului și cabluri electrice.
 
          În noaptea de miercuri spre joi, între orele 23.05- 23.25, echipajele Gărzii de Pompieri Tinca au localizat și lichidat un incendiu produs, cel mai probabil, tot din cauza unui coș de fum deteriorat, la podul unei case din Sititelec, comuna Husasău de Tinca, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la încăperile locuinței. Flăcările au afectat aproximativ trei metri pătrați din podul casei, ușa podului și ușa unei cămări.
 
Din fericire, în urma evenimentelor menționate, nu au existat persoane rănite.
         
 
 
  •  
La nivelul județului Bihor, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” derulează campaniile de informare şi educaţie preventivă R.I.S.C. ” Siguranţa NU e un joc de noroc!” și R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, scopul acestora vizând salvarea de vieți și bunuri prin conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență.
Cauzele producerii a numeroase astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.
Pompierii bihoreni adresează cetăţenilor rugămintea ca, în cazul în care constată prezenţa unor astfel de nereguli la propriile locuinţe să procedeze la înlăturarea lor prin respectarea următoarelor condiţii:
  • coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
  • în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
  • coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
  • nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
  • în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
  • gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
  • se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
 
 
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii