Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:55 01 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Buletin informativ - 05.10.2022

ro

05 Oct, 2022 13:28 409 Marime text
             Nr. 242  Oradea, 05.10.2022

                                                         BULETIN INFORMATIV

Incendiu pe strada Fântânilor din  Oradea
 
 
În noaptea de marți spre miercuri, 05 octombrie a.c., în jurul orei 03.10, pompierii militari au intervenit pe strada Fântânilor din municipiul Oradea, pentru salvarea bunurilor unei familii, a cărei casă era în pericol de a fi mistuită de flăcări.
 
La primirea apelului, prin Sistemul Unic 112, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor a mobilizat cu operativitate, la adresa indicată de apelant, două echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea și echipajul de pompieri militari paramedici al Detașamentului 2 Oradea.
În momentul sosirii pompierilor la fața locului, flăcările se manifestau violent și generalizat la o magazie din lemn, lipită de locuință și parțial la acoperișul casei.
Echipajele de pompieri au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului, reușind în aproximativ 30 de minute, să stingă focarele și să împiedice propagarea flăcărilor la camerele locuinței și la întregul acoperiș, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.
După stingerea incendiului, pompierii au acționat în continuare la fața locului, până în jurul orei 05.15, pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.
În urma incendiului, generat, cel mai probabil, de conductori electrici improvizați, au ars magazia din lemn și circa cinci metri pătrați din  acoperișul casei lipite de construcția în flăcări.
          Din fericire, nu au existat persoane rănite.
         
 

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
 
 
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor că cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor în județul nostru, sunt de natură electrică (anul trecut, 179 de incendii fiind provocate de instalații electrice improvizate/defecte/lăsate sub tensiune nesupravegheate), iar pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, recomandăm respectarea următoarelor reguli și măsuri:
 
NU IMPROVIZAŢI!
• Nu utilizaţi cablurile electrice, prizele, aparatele electrice, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
            Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.
 
ATENŢIE LA MIJLOACELE DE ÎNCĂLZIRE ELECTRICE!
 
• Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
• Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
• Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
• Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.
 
 
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
 
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
 
SUPRAVEGHEAŢI COPIII!
 
• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
• Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare,  pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.
 
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
 
• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
 
 
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii