Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Buletin de presă - 13.01.2023

ro

13 Jan, 2023 12:11 789 Marime text
Nr. 9 Oradea, 13.01.2023
 
BULETIN INFORMATIV
             Misiune de salvare a unei bunicuțe, pe strada Dunării din Oradea
 
Pompierii bihoreni continuă campania
“Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”
 
 
Joi, 12 ianuarie a.c., pompierii militari orădeni au salvat o bunică, în vârstă de 77 de ani, aflată într-o situație de urgență.
 
În după-amiaza zilei de joi, echipajele specializate ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor au fost solicitate să intervină pentru salvarea unei septuagenare aflate într-o situație de urgență, în propria locuință, situată la etajul 1 al unui bloc de pe strada Dunării din municipiul Oradea.
Două echipaje de pompieri militari, din care unul de paramedici, din cadrul Detaşamentului 2 Oradea s-au deplasat cu operativitate la adresa menționată, unde, utilizând scara culisabilă, au pătruns în apartament prin fereastra camerei de zi, găsind-o pe proprietară căzută în dormitor, lângă pat, în stare de conştienţă, dar în imposibilitatea de a se mişca, din cauza unor probleme de sănătate.
          Pompierii militari paramedici i-au acordat primul ajutor calificat septuagenarei, aceasta rămânând ulterior la domiciliu, în urma refuzului de a fi transportată la spital.
 
 •  
 
Pompierii bihoreni continuă campania
“Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”
 
Pompierii militari bihoreni continuă să desfășoare la nivelul întregului județ, campania “Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”, trăgând un semnal de alarmă asupra vulnerabilității vârstnicilor în fața diferitelor riscuri la care sunt expuși și recomandând totodată, măsurile și modul adecvat prin care aceste riscuri pot fi reduse sau înlăturate. 
          Campania se adresează în primul rând, rudelor și îngrijitorilor persoanelor vârstnice,  cărora le recomandăm o serie de măsuri menite a-i proteja pe cei dragi, dar, în același timp, și persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, cărora le oferim soluții la îndemână pentru prevenirea accidentelor casnice și a incendiilor în locuințe.
 
    Recomandările pompierilor pentru rudele și îngrijitorii persoanelor vârstnice
 
 • Puneți-le la îndemână un telefon lângă pat, în caz de urgență!
 • Preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport cauciucat! 
 • Plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum și covoare antiderapante lângă cadă!
 • Montați-le benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!
 • Instalați detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!
 • Amenajați-le spațiul astfel încât să se poată evacua cu ușurință, în caz de urgență! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajați-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!
 • Pregătiți-i! Simulați cu ei exerciții de incendiu pentru a vă asigura că știu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!
 • Conștientizați-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor și de importanța supravegherii acestora. Oferiți-le alternativa lumânărilor și candelelor electrice!
 • Asigurați-vă că pot deschide toate ușile și ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă ușor din interior!
 • Achiziționați un sistem GPS prin care îi puteți urmări dacă sunt dezorientați și se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.
 • Sunați-i cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 și/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!
 
10 sfaturi ale pompierilor pentru siguranța persoanele vârstnice!  
 
 
 1. Gătiți cu grijă: nu părăsiți camera în timp ce mâncarea este pe aragaz! Mutați lucrurile inflamabile departe de aragaz!
 2. Nu fumați niciodată în pat și nu aprindeți țigara dacă există un rezervor de oxigen în apropiere!
 3. Poziționați radiatoarele la distanță de materialele combustibile: asigurați-vă că radiatoarele nu sunt prea aproape de draperii, lenjerie de pat, canapele, hârtii, haine sau alte materiale combustibile!
 4. Utilizați detectoare de fum și monoxid de carbon!
 5. Verificați și curățați sobele, centralele termice și coșurile de fum!
 6. Atenție la lumânări: alegeți lumânări și candele electrice ca alternativă la lumânările clasice. Dacă utilizați lumânări clasice, nu le lăsați nesupravegheate și în nici un caz, nu le lăsați să ardă când vă duceți la culcare!
 7. Țineți stingătoarele în apropiere: ar trebui să aveți cel puțin un stingător de incendiu în locuință.
 8. Ce trebuie să faceți dacă vă iau foc hainele?
Dacă vi se aprind hainele, vă opriți (dacă alergați flăcările se întețesc), vă lăsați pe podea și vă rostogoliți până când focul se stinge. Puneți apă rece pe arsură până când ajung echipajele de intervenție.
 1. Preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport   cauciucat și plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea! Montați benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne.
 2. Rămâneți conectați: păstrați întotdeauna un telefon la îndemână, pentru a-i putea contacta pe cei dragi în caz de nevoie și pentru a putea apela urgent 112, în caz de incendiu ori în cazul în care cădeți în locuință sau vi se face rău și sunteți în imposibilitatea de a vă mișca.
 
 
Compartiment Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii