Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Buletin de presă - 29.12.2021

ro

29 Dec, 2021 12:01 1020 Marime text
      BULETIN DE PRESĂ
          Misiuni de salvare și de stingere a incendiilor în Aleșd, Oradea,  Diosig și Borod
                            
          În intervalul 28-29 decembrie a.c., pompierii militari bihoreni au desfășurat două misiuni de salvare în Aleșd și Oradea, respectiv două operațiuni de stingere a incendiilor izbucnite la gospodării situate în Diosig și Borod.
 
Misiuni de salvare
 
          În seara zilei de marți, 28 decembrie a.c., în jurul orei 19.50, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) a fost sesizat cu privire la faptul că viața unei persoane era în pericol, apelantul precizând că vedea fum ieșind pe sub ușa unui apartament situat la etajul 1 al unui bloc de locuințe de pe strada Ciocârliei din Aleșd.
          La adresa indicată s-au deplasat operativ pompierii militari din cadul Stației Aleșd, care au evacuat o femeie, în vârstă de 75 de ani, din apartamentul inundat cu fum din cauza obturării coșului de fum între etajele 1 și 2 ale blocului. Pompierii militari paramedici i-au acordat primul ajutor calificat septuagenarei, care se intoxicase ușor cu fum, aceasta refuzând ulterior transportul la spital.
          Echipajele de pompieri au verificat și celelalte apartamente ale imobilului, evacuând preventiv locatarii care nu se autoevacuaseră până în acel moment. 
          În aceeași zi, pompierii Detașamentului 1 Oradea au intervenit pe strada Recoltei din municipiu, unde au acționat cu accesoriile din dotarea autospecialei de descarcerare pentru salvarea unui câine care rămăsese blocat între gratiile unui gard.
         
          Misiuni de stingere a incendiilor
 
          În cursul nopții de marți spre miercuri, 29 decembrie a.c., pompierii Stației Săcueni au intervenit pentru stingerea unui incendiu violent, care a cuprins o locuință situată pe strada Tudor Vladimirescu din localitatea Diosig.
          Apelul care sesiza producerea evenimentului, a fost primit în dispeceratul ISU Bihor, la ora 02.08, moment în care, la adresa indicată au fost mobilizate trei echipaje pompieri militari din cadrul Stației Săcueni, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu ambulanța SMURD a subunității, fiind alertat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Diosig, care a intervenit cu o autospecială de stingere.
          La sosirea forțelor de intervenție, ardea generalizat casa construită pe aproximativ 40 de metri pătrați, locatarii acesteia reușind să se autoevacueze la timp.
          Incendiul  a fost stins în aproximativ 20 de minute, însă flăcările au afectat întreaga locuință.
          În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un cablu electric defect.
  
          În seara zilei de marți, 28 decembrie a.c., între orele 20.50-21.30, echipajele Stației  de Pompieri Aleșd au localizat și lichidat un incendiu produs la o afumătoare amplasată într-o anexă din cadrul unei gospodării din localitatea Borod, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la întreaga construcție și la adăpostul de animale aflat în imediata apropiere.
          Au ars afumătoarea, aproximativ 20 de metri pătrați din acoperișul construcției anexe și un perete din lemn.
          Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o utilizarea focului deschis în spații închise (afumătoare), fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.
 

 
          În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, care, în unele cazuri, s-au soldat cu mari pagube materiale în urma propagării flăcărilor la locuințe, adăposturi de animale, anexe etc., pompierii militari bihoreni reamintesc cetățenilor obligativitatea respectării următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor:
 
• Se interzice folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, șuri, remize, sub șoproane sau lângă materiale combustibile; 
• Afumătorile se confecționează din zidării de cărămidă și materiale incombustibile și se amplasează independent de celelalte construcții din gospodărie;
• Curățați afumătoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe  preparatele din carne în locurile fierbinți  sau în contact cu sistemul de producere a fumului;
• Se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coș sau neridicarea zidăriei coșurilor deasupra acoperișului ori lăsarea deschisă a ușițelor de curățare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii