Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Olt Activități informativ -preventive

ro

18 Feb, 2022 13:19 890 Marime text
Nr. 55 din 18 februarie 2022
 
GÂNDEȘTE! NU ESTE O GLUMĂ! APELUL FALS LA 112 SE PEDEPSEȘTE! SUNĂ RESPONSABIL!
 
În perioada 14 februarie – 3 martie 2022, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii de ordine publică și proximitate, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județan Olt desfășoară activități de conștientizare, în cadrul campaniei naționale: „Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!”.
 
Aceste activități sunt desfășurate atât în rândul copiilor, prin participarea polițiștilor olteni la activități în cadrul unităților de învățământ, din județul Olt, cât și în rândul adulților, cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112.
În ceea ce privește apelarea serviciului unic de urgență, în ultima perioadă, la nivelul Poliției Române, au fost semnalate apeluri la numărul de urgență 112, prin intermediul cărora persoane necunoscute sesizează amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv unități de învățământ.
După dispunerea măsurilor operative specifice și efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse colegilor. Totodată, a rezultat faptul că, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru susținerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19.
Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate.
Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie,  se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.
În anul 2021, structurile Poliției Române au intervenit la 874.662 intervenții la 112, iar în 158.085 de cazuri, apelurile nu s-au confirmat.
 
Reamintim tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!
 
Totodată, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, în anul 2021, din totalul de 17.303 apeluri primite prin 112, peste 30% au fost apeluri non-urgente.
 
*
 
ACTIVITĂȚI EDUCATIV PREVENTIVE DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTI
 
La data de 15 februarie a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Secției nr. 3 Poliție Rurală Corabia, din cadrul Insectoratului de Poliție Județean Olt, au desfășurat activități educativ-preventive la o unitate de învățământ din localitatea Izbiceni, în cadrul proiectului „STOP VIOLENȚEI ÎN ȘCOALĂ!”.
 
La aceste activități au participat 75 de elevi din clasele V-VIII, precum și 5 cadre didactice, fiind purtate discuții cu caracter interactiv referitoare la siguranța online, violența în școli, pornografia infantilă, dar și despre consecințele pe care le are apelul fals la 112.
 
Elevii au fost încurajați să prezinte situații cu care s-au confruntat atât în viața reală cât și în lumea virtuală și soluțiile pe care le-au identificat pentru rezolvarea problemelor.
 
Prentru prevenirea victimizării online, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității recomandă copiilor:
 
  • Să-și seteze parole complexe care să fie schimbate periodic și să nu le divulge altor persoane;
  • Să accepte cereri de prietenie pe rețelele de socializare doar de la persoanele cunoscute;
  • Să fie prudenți în a oferi sau posta pe internet informații personale, fotografii sau locații frecventate (adresa unde locuiesc, școala la care învață, etc.);
  • Să-și activeze setările de confidențialitate;
  • Să nu transmită niciodată persoanelor necunoscute date personale detaliate, date de autentificare ale conturilor de utilizare pentru aplicații de socializare sau pentru conturi bancare;
  • Să nu răspundă mesajelor supărătoare sau care conțin cuvinte sau imagini nepotrivite. Dacă în timpul comunicării on-line, există persoane care îi fac să se simtă incomod, să întrerupă comunicarea, să le blocheze sau să raporteze abuzul și să anunțe părinții, profesorii sau o persoană adultă în care au încredere;
  • Să folosească un desen în locul pozelor personale la profilele rețelelor de socializare;
  • Să nu instaleze aplicaţii din surse nesigure, care îi pot expune unor riscuri cum ar fi: crearea de breşe de securitate, copierea datelor personale, căutarea informaţiilor confidenţiale (parole, numere de carduri, conturi bancare)!
  • Să nu transmită nimănui în format electronic fotografii pe care nu ar vrea să le vadă bunicii, părinții sau alți cunoscuți.
Prentru prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității recomandă copiilor:
 
  • Atunci când nu știu dacă un comportament este permis și trebuie să îl accepte, să ceară ajutorul unui părinte sau adult de încredere;
  • Să nu socializeze cu persoane necunoscute sau să accepte cadouri, dulciuri în schimbul unor informații sau comportamente cerute de aceste persoane;
  • Să facă distincția dintre atingerile bune și rele, permise și nepermise și să știe că nimeni nu are voie să îi atingă fără acordul lor;
  • Dacă se întâmplă să se confrunte cu o situaţie de agresiune sexuală (sunt atinși într-un mod care le produce neplăcere, sunt umiliți, hărțuiți, manipulați sau amenințați să facă diferite lucruri cu părțile intime ale corpului, sunt obligați să întreţină relaţii sexuale sau să privească imagini sau filme cu tentă sexuală), să știe că nu trebuie să le fie ruşine, nu este vina lor, chiar dacă pe moment nu au ştiut cum să reacţioneze. Să nu ţină secret ceea ce li s-a întâmplat și să discute cu o persoană adultă în care au încredere;
  • Să nu trimită nimănui imagini în ipostaze indecente sau mesaje (sexting) şi să nu accepte propunerea de a se întâlni cu persoane necunoscute care îi abordează în mediul online.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii