Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Iași Buletin de presă - 27.01.2023

ro

27 Jan, 2023 12:11 562 Marime text
Nr. 139.032  din 27 ianuarie 2023
 
 
 BULETIN DE PRESĂ 26.01.2023
 
 
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
 
La data de 26 ianuarie 2023, poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 90 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
Au fost aplicate peste 340 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.
Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Au fost organizate 5 acţiuni şi s-a intervenit la 100 de evenimente, dintre care 96 au fost sesizate prin 112.
În urma activităţilor au fost sesizate 23 de infracţiuni.
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 341 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 66.390 de lei.
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.
Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 45 permise de conducere și au fost retrase 10 certificate de înmatriculare.
 
 
CERCETAT PENTRU O INFRACȚIUNE LA REGIMUL RUTIER
 
La data de 26 ianuarie 2023, în jurul orei 01:40, polițiștii Secţiei nr. 6 Poliţie au observat un autoturism care se deplasa pe o stradă din mun. Iași, fără a avea în funcţiune luminile de întâlnire.
 
Polițiștii au procedat la oprirea regulamentară a autoturismului, iar la volan a fost identificat un bărbat în vârstă de 55 de ani, din orașul Podu Iloaiei.
 
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că șoferul figurează cu permisul anulat.
 
Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei în sânge.
 
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de ”conducerea pe drumurile publice a unui vehicul având permisul de conducere anulat” și ”conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.
 
 
ARESTAT PREVENTIV PENTRU O FAPTĂ DE DISTRUGERE
 
Polițiștii din cadrul Secţiei nr. 3 Poliţie Rurală Popricani au pus în aplicare un mandat de arestare preventivă, emis de Tribunalul Iaşi, pe numele unui tânăr în vârstă de 28 de ani, din comuna Andrieşeni.
 
În baza probatoriului administrat, la data de 19 ianuarie a.c., acesta a fost reținut de poliţişti pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”distrugere”, constând în aceea că la data de 01 ianuarie a.c., pe raza comunei Andrieşeni, tânărul ar fi provocat un incendiu, în care ar fi ars un număr de 400 baloţi de fân, rezultând un prejudiciu de aproximativ de 120.000 lei.
 
Astfel, la data de 26 ianuarie a.c., Tribunalul Iaşi a dispus arestarea preventivă a tânărului pentru o perioadă de 30 zile.
 
La aceeași dată, tânărul a fost depistat de polițiști pe raza comunei Andrieșeni și a fost introdus în Arestul I.P.J Iaşi.
 
Cercetările continuă.
 
 
ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR RUTIERI IEȘENI PENTRU SIGURANȚA PARTICIPANȚILOR LA TRAFIC
 
La data de 26 ianuarie a.c., poliţiştii Biroului Rutier Iași au acționat pe raza municipiului Iași, pentru combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul neacordării priorităţii de trecere pietonilor, precum și pe linia prevenirii şi combaterii accidentelor rutiere produse de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive.
 
Astfel, în cadrul acțiunilor, au fost aplicate 82 de sancțiuni contravenționale, dintre care 17 pentru neacordare prioritate pietoni, 2 pentru neacordare prioritate vehicule, iar restul pentru alte abateri, în valoarea totală de 28.420 lei.
 
De asemenea, au fost reținute 23 permise de conducere, dintre care 17 pentru neacordare prioritate pietoni,  2 pentru neacordare prioritate vehicule, 4 pentru alte abateri și a fost reținut 1 certificat de înmatriculare.
 
Spre exemplu, polițiștii au identificat un bărbat din mun. Iași, care conducea un autoturism pe raza mun. Iași și nu a acordat prioritate de trecere unui pieton, angajat regulamentar în traversarea străzii pe marcajul pietonal. Șoferul a fost sancționat contravențional conform OUG nr.195/2002 și s-a dispus reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile.
 
De asemenea, un bărbat în vârstă de 67 ani, din mun. Iaşi, a  fost depistat în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din mun Iași, având defecţiuni majore la sistemul de iluminare. Acesta a fost sancţionat contravenţional și i s-a reţinut certificatul de înmatriculare.
 
ACȚIUNE DE TIP ,, BLITZ,, A POLIȚIȘTILOR IEȘENI PENTRU SIGURANȚA PARTICIPANȚILOR LA TRAFIC
 
La data de 26 ianuarie a.c., poliţiştii de ordine publică, investigaţii criminale şi poliţie rutieră rutieri ai Poliției Mun. Pașcani au acționat în mediul rural pentru menținerea unui climat de siguranță publică, precum și pentru prevenirea accidentelor rutiere.
 
Astfel, au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 16.045 lei, dintre care:
  • 47 la OUG 195/2002
  • 11 la Legea 61/1991
  • 1  la OG 97/2005.
De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere pentru nereguli constatate în trafic.
 
Spre exemplu, polițiștii au identificat un bărbat, în vârstă de 48 de ani, din jud. Suceava, care conducea un autoturism pe D.N. 28 A, cu viteza de 131 km/h, limită stabilită pentru sectorul respectiv de drum fiind de 50 km/h. Acesta a fost sancţionat contravenţional conform OUG nr. 195/2002.
 
ACTIVITĂȚI  PREVENTIVE  CU PRILEJUL ZILEI INTERNAŢIONALE
PENTRU NONVIOLENŢĂ!
 
Joi, 26 ianuarie 2023, premergător  Zilei Internaţionale pentru nonviolenţă în Şcoală (30.01.2023), poliţiştii Secţiei nr. 2 Poliţie și ai Poliției Orașului Târgu Frumos sub sloganul "IA ATTITUDINE", spune STOP VIOLENŢEI”, au desfășurat activități preventive cu  elevii din cadrul Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu”, Colegiului Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” şi Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” , Liceului Teoretic „Ion Neculce” Tg.Frumos, Şcolii Gimnaziale „ Garabet Ibrăilenau ” Tg.Frumos,  activități care au vizat următoarele aspecte:
 
- agresivitatea de tip bullying ca formă predominantă a violenţei la elevi;
- impactul comportamentului de tip bullying;
- indicatori ai comportamentului unui elev agresat ce trebuie observaţi de către ceilalţi elevi;
- măsuri propuse pentru prevenirea şi combaterea comportamentului de tip bullying;
 
La activități au participat peste 300 elevi şi 20 cadre didactice.
 
 
 
 
 
 
 
IMPACT STOP BULLYING!” ÎN RÂNDUL ELEVILOR
 
La data de 26 ianuarie 2023, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei ROR au desfăşurat două activităţi informativ- preventive la Şcoala Gimnazială “Colonel Constantin Langa”, din com. Miroslava.
 
 În cadrul activităților au fost discutate cu elevii aspecte care au vizat:
bullying-ul: cauze, forme de agresiune întâlnite în şcoli (de la îmbrânceli şi jigniri, până la injurii, vulgarităţi, intimidările fizice şi verbale);
- anturajul şi influenţele acestuia asupra comportamentului minorilor;
- cyberbullying: forme de manifestare.
 
La activități au participat peste 60 elevi şi 4 cadre didactice.
 
 
ÎMPREUNĂ ÎN ȘCOLI PENTRU SIGURANȚA ELEVILOR
 
La data de 26 ianuarie 2023, în baza priorităţii naţionale în domeniul prevenirii criminalităţii– Prevenirea criminalităţii informatice precum și a Campaniei de prevenire ,,Şcoală fără bullying” şi cu prilejul marcării Zilei Internaţionale pentru Nonviolenţă în Şcoală-30.01.2023, poliţiştii Secției nr. 6 Poliție şi polițiștii Biroului Siguranţă Şcolară au desfăşurat 6 activităţi informativ-preventive la Şcoala Gimnazială ,,I. Simionescu” Iaşi.
 
În cadrul temei prevenirea comportamentelor violente în mediul şcolar au fost purtate discuții cu elevii vizând:
  •  fenomenul de bullying şi cyberbullying prin prezentarea principalelor caracteristici
  •  cauze şi factori care favorizează apariţia acestora în rândul elevilor
  •  formele de manifestare ale violenţei întâlnite în unitatea de învăţământ, actele normative care reglementează verificarea şi sancţionarea comportamentelor agresive (O.M.E.C. 4343/2020 privind statutul elevului)
  •  căile de soluţionare de către elevi şi cadre didactice a eventualelor probleme ivite.
 
De asemenea, în cadrul temei siguranţa în mediul online, discuțiile cu elevii au vizat:
  • informaţii legate de vulnerabilităţile şi breşele care pot apărea în sistemele informatice;
  • tipuri de atacuri ciberbetice cu trend ascendent (cyberbullying);
  • principalele infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice;
  • răspunderea penală în rândul minorilor;
  • recomandări preventive privind siguranţa în mediul on-line;
 
Peste 200 de elevi şi 6 cadre didactice au fost prezenți la activități.
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii