Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Iași Buletin de presă - 04.03.2022

ro

04 Mar, 2022 13:16 718 Marime text
Nr. 110.300 din 4 martie 2022
 
 
 
BULETIN DE PRESĂ 04.03.2022
 
 
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
 
În ziua de 3 martie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 55 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
 
Au fost aplicate peste 280 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.
 
Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
 
Au fost organizate 5 acţiuni şi s-a intervenit la 58 de evenimente, dintre care 42 au fost sesizate prin 112.
 
În urma activităţilor au fost sesizate 22 de infracţiuni.
 
Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 283 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 81.128 de lei.
 
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
 
Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 20 de permise de conducere şi au fost retrase 6 certificate de înmatriculare.
 
UPDATE - REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT CALIFICAT
Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Paşcani au identificat trei tineri bănuiţi de furt calificat.
Din investigaţiile efectuate, s-a constatat faptul că în noaptea de 1 spre 2 martie a.c., aceştia au pătruns în două societăţi din municipiul Paşcani, iar din interior ar fi sustras 9.700 de lei şi 20 de pachete de ţigări.
În urma cercetărilor au fost recuperaţi aproximativ 8.500 de lei şi 14 pachete de ţigări.
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 2 martie a.c., cei trei tineri bănuiţi de comiterea faptei au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore.
La data de 3 martie a.c., cei trei tineri au fost prezentaţi, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani şi Judecătoriei Paşcani, instanţă care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate.
 
UPDATE - REŢINUTĂ DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT CALIFICAT
La data de 2 martie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău au reţinut pentru 24 de ore o femeie de 37 de ani, bănuită de comiterea infracţiunii de furt calificat.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 27 ianuarie a.c., aceasta ar fi pătruns în locuinţa unui bărbat, din oraşul Hârlău şi i-ar fi sustras telefonul mobil. Femeia ar fi fost surprinsă de persoana vătămată şi ar fi părăsit locuinţa, fiind prinsă în flagrant de poliţişti.
Prejudiciul a fost recuperat, fiind restituit persoanei vătămate.
La data de 3 martie a.c., femeia bănuită de comiterea faptei a fost prezentată, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău şi Judecătoriei Hârlău, instanţă care a dispus arestarea preventivă a acesteia pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate.
UPDATE - REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ
La data de 2 martie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Hârlău au reţinut pentru 24 de ore doi tineri, bănuiţi de tâlhărie calificată.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 4 februarie a.c., cei doi tineri împreună cu un alt tânăr ar fi pătruns în locuinţa unui bărbat, din comuna Cotnari, iar prin exercitarea de acte de violenţă i-ar fi sustras acestuia telefonul mobil şi bani.
De asemenea, în seara de 5 februarie a.c., aceştia ar fi pătruns din nou în locuinţa bărbatului şi ar fi exercitat acte de violenţă asupra acestuia în scopul de a-i sustrage bunuri, fiind surprinşi în flagrant de către poliţişti.
La data de 3 martie a.c., cei doi tineri reţinuţi au fost prezentaţi, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău şi Judecătoriei Hârlău, instanţă care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate.
 
REŢINUT PENTRU VIOLENŢĂ ÎN FAMILIE, AMENINŢARE ŞI ÎNCĂLCAREA MĂSURILOR DISPUSE PRIN ORDINUL DE PROTECȚIE
Polițiștii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Rurală Popricani efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violenţă în familie, ameninţare şi încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 30 ianuarie a.c. şi 2 martie a.c., un bărbat de 38 de ani ar fi pătruns în locuinţa soţiei sale, din comuna Ciurea şi ar fi provocat scandal, încălcând astfel ordinul de protecţie emis împotriva sa.
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 3 martie a.c., bărbatul a fost reținut de polițiști, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore.
La data de 4 martie a.c., bărbatul reţinut va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
Cercetările sunt continuate.
ACŢIUNI RUTIERE ALE POLIŢIŞTILOR IEŞENI
 
La data de 2 şi 3 martie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au acţionat, pe raza de competenţă, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice şi prevenirea accidentelor rutiere.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 51 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 16.510 de lei, dintre care 8 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor şi 43 pentru alte abateri.
De asemenea, au fost reţinute 13 permise de conducere şi au fost retrase 2 certificate de înmatriculare.
Exemple:
1. O femeie de 42 de ani a fost sancţionată contravenţional, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce vehicule pentru 60 de zile, conform O.U.G. nr. 195/2002, deoarece în timp ce conducea un autoturism, pe raza municipiului Iaşi, nu a acordat prioritate de trecere unui pieton angajat regulamentar în traversarea străzii.
2. Un bărbat de 37 de ani a fost sancţionat contravenţional, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce vehicule pentru 60 de zile, conform O.U.G. nr. 195/2002, deoarece în timp ce conducea un autoturism, pe raza municipiului Iaşi, într-o intersecţie, nu a oprit şi nu a acordat prioritate de trecere unui vehicul care circula pe drumul prioritar.
 
ACTIVITĂŢI PREVENTIVE ALE POLIŢIŞTILOR IEŞENI
La data de 3 martie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi au desfăşurat activităţi informativ-preventive, la Colegiul Naţional “Costache Negruzzi”, din municipiul Iaşi.
În cadrul activităţilor, poliţiştii au descris fenomenele de bullying, cyberbullying, cauzele acestor fenomene, precum și formele de agresiune întânite în şcoli.
De asemenea, elevii au primit informații despre noțiunea de infracțiune, răspunderea penală a minorilor şi recomandări pentru a evita victimizarea.
 
Au fost prezentate influențele anturajului asupra comportamentului minorilor şi modalităţile de reacţie pentru situaţii concrete, menite a reduce riscul de victimizare.
De asemenea, au fost oferite informaţii cu caracter preventive, referitoare la siguranţa în mediul online. Astfel, poliţiştii au transmis principalele măsuri ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru conştientizarea si promovarea principiilor unui Internet mai sigur (pericolele si beneficiile mediului online) şi s-a recomandat evitarea postării informaţiilor sau fotografiilor personale în mediul online.
  •  
La data de 3 martie a.c., poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi au desfăşurat mai multe activităţi informativ-preventive, la Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”, din municipiul Iaşi.
În cadrul Campaniei naţionale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor “Atingeri nedorite”, elevilor le-au fost prezentate resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată.
Aceştia au aflat că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro şi pe platforma online a organizaţiei https://www.116111.ro/.
Obiectivul principal al campaniei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.

La data de 3 martie a.c., poliţiştii Biroului pentru Siguranţă Şcolară Iaşi au desfăşurat activităţi informativ-preventive, la Şcoala Gimnazială “Veronica Micle” şi la Liceul de Electronică şi Telecomunicaţii “Gheorghe Mârzescu”, din municipiul Iaşi.
În cadrul proiectului „Fii tolerant, nu violent”, poliţiştii au prezentat cauzele apariţiei violenţei în rândul elevilor, formele de manifestare a agresivităţii şi modalităţile de prevenire a acestor fapte.
De asemenea, elevii au primit informații despre noțiunea de infracțiune şi răspunderea penală a minorilor, scopul fiind acela de a preveni faptele de violenţă în mediul şcolar preuniversitar.
Prin activităţile organizate, poliţiştii urmăresc reducerea fenomenului violenţei verbale şi fizice în rândul elevilor, precum şi creşterea gradului de informare a acestora cu privire la consecinţele legale pe care le poate avea manifestarea unui comportament agresiv de către minori.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii