Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Cluj Cercetați pentru exploatarea cerșetoriei și înșelăciune

ro

13 Jun, 2023 15:58 593 Marime text
Nr. 847604/142 din 13 iunie 2023
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
 
 
CERCETAȚI PENTRU EXPLOATAREA CERȘETORIEI ȘI ÎNȘELĂCIUNE
 
 
La nivelul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 4 Poliție sunt efectuate cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul comiterii infracțiunilor de exploatarea cerșetoriei și înșelăciune.
 
Cercetările au fost demarate la data de 11 iunie a.c., când, în zona unui centru comercial situat în municipiu era sesizată prezența unor persoane care s-ar fi folosit de denumirea unei asociații pentru persoane cu dizabilități, pentru a obține bani sub forma unor donații.
 
În baza sesizării, polițiștii au efectuat verificări, fiind astfel depistate mai multe persoane implicate în cauză.
 
Din cercetările preliminare s-a stabilit că patru persoane, doi bărbați și două femei, ar fi apelat la mila publicului, prin declinarea de calități mincinoase, aparent a unor reprezentanți de asociații caritabile care colectează donații pentru cauze specifice, dar și prin invocarea unor dizabilități, însă banii obținuți ar fi fost folosit în scopuri personale.
 
La momentul depistării, aceștia se deplasau cu un autoturism pe strada Moldovei, iar în urma controlului vehiculului au fost identificați și ridicați peste 12.000 de lei, 20 de euro și 1.000 de forinți. Persoanele depistate ar fi menționat că sumele provin din donații pentru falsele cazuri medicale și sociale prezentate trecătorilor, prin folosirea denumirii unei asociații umanitare, respectiv a falselor atribuții ale acestora în cadrul ei și a dizabilităților invocate de una dintre femei.
 
De asemenea, polițiștii au identificat asupra acestora liste în care figurau numele persoanelor care au donat bani, după ce le-ar fi fost prezentate apeluri umanitare neadevărate.
 
În cauză sunt continuate cercetările, urmând a fi stabilite toate aspectele de interes, inclusiv prejudiciul total înregistrat.
 
 
**
 
 
DEPISTAT ȘI REȚINUT PENTRU INFRACȚIUNI DE FURT
 
 
La data de 12 iunie a.c., polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 21 de ani, din municipiul Târgu Mureș, bănuit de săvârșirea a două infracțiuni de furt, din locuințe situate în localitatea Borșa.
 
Tânărul a fost depistat de polițiști la scurt timp după comiterea celui de-al doilea furt, având asupra lui suma de 3.100 lei.
 
Polițiștii au demarat cercetările la data de 9 iunie a.c., când o femeie de 85 de ani, sesiza faptul că în urmă cu două zile, a permis accesul unui tânăr în locuința sa, după ce acesta i-ar fi prezentat faptul că oferă cadou bunuri de uz casnic (covoare) personelor vârstnice, cu venituri modeste.
 
După pătrunderea în imobil, cel în cauză ar fi profitat de neatenția femeii și i-ar fi sustras din portmoneu 4.000 de lei, ulterior părăsind gospodăria.
 
La data de 12 iunie a.c., polițiștii au fost sesizați despre faptul că în jurul orei 11.00, din locuința unei femei în vârstă de 84 de ani, un tânăr, folosind același pretext, ar fi sustras 3.000 de lei și un card bancar.
 
După câteva ore, în jurul orei 13.00, în baza investigațiilor derulate, tânărul de 21 de ani, din județul Mureș, bănuit de comiterea celor două infracțiuni de furt a fost identificat și depistat de polițiști în municipiul Cluj-Napoca, având asupra lui peste 3.100 de lei.
 
Activitățile derulate de polițiști au condus la recuperarea în totalitate a prejudiciilor.
 
În baza probatoriului administrat, poliţiştii au dispus măsura reţinerii faţă de tânărul de 21 de ani, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de furt.
 
În cursul acestei zile, persoana reținută va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla în vederea luării unei măsuri preventive.
 
 
În scopul prevenirii unor astfel de infracțiuni de furt care sunt strâns legate de vulnerabilitatea persoanelor vârstnice, recomandăm:
 
  • Informarea membrilor de familie aflați în etate, ca formă de prevenire, despre astfel de infracțiuni și metode de operare, în care autorii, sub diverse pretexte (acte caritate, ajutoare sub forma unor bunuri de uz casnic, lipsa informării victimelor etc.) profită pentru a obține sume semnificative;
 
  • Menținerea unei legături apropiate cu părinții, bunicii sau alte rude vârstnice și îndemnarea acestora ca în cazul unei situații neobișnuite, să vă informeze și să se consulte cu voi;
 
  • Informarea asupra importanței sesizării urgente poliției în cazul oricărei fapte de natură penală despre care au cunoștință, pentru a putea interveni eficient în rezolvarea cazului;
 
  • Nu permiteţi accesul în locuinţă sau curtea imobilului persoanelor necunoscute care se oferă să cumpere diverse bunuri – vor profita de neatenţia dvs şi ulterior veţi constata că v-au fost sustrase bunuri de valoare sau bani;
 
Nu uitați! Autorii unor astfel de infracțiuni sunt inventivi! Manifestați prudență și nu permiteți accesul în locuința a unor persoane necunoscute, care invocă diverse motive (ajutoare sociale, reprezentanți a unor presupuse societăți comerciale, câstigarea unor premii, pretinse datorii, etc.)
 
***
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii