Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Flagrant delict

ro

18 Jul, 2023 15:15 613 Marime text
Nr. 233 din 18 iulie 2023
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 17 iulie 2023
 
 
 
Reținut de polițiști pentru complicitate la braconaj
 
În data de 17 iulie a.c., în continuarea cercetărilor într-un caz de braconaj, polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au reținut un bărbat în vârstă de 49 de ani, din Vernești.
Din investigațiile efectuate de către polițiști s-a stabilit faptul că, în luna martie a.c.,  bănuitul ar fi ajutat un bărbat în vârstă de 39 de ani, din Vernești, să vâneze ilegal exemplare de animale sălbatice şi, de asemenea,  și-ar fi însușit din exemplarele vânate.
Față de bănuit a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentat unității de parchet pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „transportul vânatului dobândit de în condițiile art. 42 sau găsit împuşcat ori tranşat în teren, comercializarea, naturalizarea şi orice operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acesta, dobândite fără respectarea condiţiilor legii” şi complicitate la „braconaj”, în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bărbatului.
Reamintim că, la data de 12 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au pus în executare 7 mandate de percheziţie domiciliară în Vernești, Berca, Tisău și municipiul Buzău și au efectuat verificări la o asociație de vânătoare, pentru combaterea și contracararea actelor infracționale pe diverse domenii de acţiune.
Astfel, poliţişti din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, de investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, ordine publică, rutieră, şi de la Serviciul Criminalistic, dar şi luptători de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale, au acționat în cadrul unor dosare penale în care sunt cercetate infracţiuni de abuz în serviciu, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și braconaj.
În urma activităților, au fost conduse la audieri 6 persoane, iar 2 dintre acestea, în vârstă de 32 şi 39 de ani, au fost reținute, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore.
De asemenea, în urma percheziţiilor, au fost ridicate 61 de trofee de mistreț și cervide, o blană de bursuc, aproximativ 40 de kg de carne de vânat, o armă de vânătoare deținută legal, 71 de cartușe, o țeavă de tun, dispozitive de vedere pe timp de noapte, 6 telefoane mobile, medii de stocare și înscrisuri.
 
  •  
 
Flagrant delict – Depistat de polițiști la scurt timp după sesizarea infracțiunii de furt
 
În ziua de 17 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Sărat au fost sesizați de către o localnică, în vârstă de 74 de ani, cu privire la faptul că o persoană i-a sustras telefonul mobil.
Imediat după sesizare, la fața locului s-a deplasat un echipaj de ordine publică în vederea depistării persoanei bănuite și luarea măsurilor legale.
La scurt timp, polițiștii au depistat principalul bănuit, un minor în vârstă de 9 ani, din Râmnicu Sărat.
Prejudiciul a fost recuperat de polițiști și predat persoanei vătămate.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșiriii infracțiunii de furt, iar polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii tutror împrejurărilor în care s-a produs fapta.
  •  
 
Reținut pentru tentativă la înşelăciune
 
În ziua de 17 iulie a.c., în jurul orei 15.30, ofiţerul de serviciu de la Poliţia municipiului Buzău a fost sesizat de către administratorul unei societăți comerciale de tip casă de împrumut, din Buzău, cu privire la faptul că, în urmă cu puţin timp, un bărbat a încercat să-i ofere spre vânzare bijuterii despre care pretindea că ar fi din aur. Angajata sa ar fi observat, în urma testării rapide, că articolele că erau falsuri.
Imediat după primirea sesizării, către zona indicată de apelant au fost direcţionate echipaje de siguranţă publică, poliţiştii stabilind că este vorba despre un tânăr de 21 de ani, din Buzău.
În urma controlului efectuat, poliţiştii au descoperit asupra sa un obiect metalic, aemănător celor destinate marcării metalelor prețioase, în vederea confirmării autenticităţii.
Cercetările au fost preluate de polițiștii de investigații criminale, care au stabilit că tânărul este principalul bănuit de comiterea mai multor fapte similare, în dauna aceleiași societăți comerciale.
În baza materialului probator administrat, tânărul a fost reţinut pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la înşelăciune. Astăzi, acesta urmează a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
 
  •  
 
121 de sancţiuni contravenţionale aplicate, 19 permise de conducere au fost reţinute şi au fost întocmite 3 dosare penale pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
 
 În cadrul acţiunilor desfăşurate în ziua de 17 iulie a.c. pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulaţie, poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au aplicat 121 de sancţiuni contravenţionale, au întocmit 3 dosare penale şi au reţinut în vederea suspendării 19 permise de conducere.
42 de pietoni, căruțași și bicicliști au fost sancţionaţi contravenţional pentru abaterile comise în trafic. Cu toţii au fost consiliaţi cu privire la riscul la care se expun atât pe ei, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, prin nerespectarea legislaţiei rutiere.
Alte 17 sancţiuni au fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă, dar şi 12  pentru alte abateri în trafic.
Poliţiştii au acționat şi pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate înregistrând 57 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 16 conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză pe timp de noapte131 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui bărbat de 45 de ani, din Bacău ce rula pe DN2E85, în localitatea Limpeziș.
Alți 3 conducători auto au fost lăsaţi ieri fără permise pentru că s-au angajat în depăşiri neregulamentare, dar şi pentru consum de alcool.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 50.000 de lei.
Poliţiştii rutieri au efectuat 130 de testări cu aparatele de verificare a alcoolemiei şi drugtest. Printre şoferii testaţi s-a numărat și o tânără de 24 de ani, din Buzău, care a fost depistată în timp ce conducea autoturismul pe o stradă din municipiul Buzău. Aparatul drugtest a indicat în cazul acesteia consumul de substanțe psihoactive.  Rezultat pozitiv a indicat aparatul şi în cazul unui tânăr conducător auto, în vârstă de 25 de ani, din Brăila. Acesta a fost oprit pentrul control în trafic de către un echipaj al poliţiei rutiere, care acţiona în municipiul reşedinţă de judeţ. În ambele cazuri, şoferii au fost transportaţi la o unitate spitalicească în vederea recoltării de probe biologice.
 
Recomandări pentru conducătorii auto
  • înainte de a pleca la drum asiguraţi-vă că autovehiculul este în stare bună de funcţionare !
  • nu vă urcaţi la volan dacă a-ţi consumat băuturi alcoolice, substanţe cu efect psihoactiv sau sunteţi prea obosit !  Nu este pusă numai viaţa dumneavoastră în pericol ci şi a celorlalţi participanţi la trafic.
  • respectaţi regulile de circulaţie şi adaptaţi conduita la condiţiile de trafic !
  • respectaţi reglementările legale privind transportul copiilor (folosiți centura de siguranţă şi scaunul special pt. copii).
  • Folosiţi centura de siguranţă (conducători auto şi pasageri) pentru diminuarea riscului victimal.
  • nu ascultaţi muzica şi nu vorbiţi la telefon fără handsfree în timp ce vă deplasaţi cu autovehiculul, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;
Aceste recomandări sunt importante pentru toţi participanţii la trafic (pietoni, conducători auto-moto, biciclişti,) deoarece siguranţa personală este o problemă care trebuie să preocupe pe fiecare!
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii