Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Comportamentul preventiv poate salva vieți!

ro

05 May, 2023 15:58 618 Marime text
Nr.152 din 5 mai 2023
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 4 mai 2023
 
Comportamentul preventiv poate salva vieți!
 
În data de 4 mai a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități informativ-preventive în Râmnicu Sărat la Colegiul Național „Al. Vlahuță” cu elevii claselor a XII-a.

Împreună cu reprezentanți din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău au oferit informații despre efectele negative ale consumului de droguri, consecințele în plan social, familial și juridic.

 Totodată, a fost diseminat cadrul legal privind răspunderea penală a minorilor și au fost emise recomandări în vederea plasării tinerilor într-o zonă de siguranță personală și comunitară.

Polițiștii au prezentat formele asociate infracțiunilor informatice – furtul datelor personale, folosirea eronată a instrumentelor electronice de plată, fraude pe internet, racolarea victimelor pe internet pentru trafic de persoane, prezentându-le modurile de operare folosite de infractori și modalități concrete de evitare a victimizării pe aceste linii.

­Având în vedere faptul că elevii claselor a XII-a dețin sau urmează să dobândească permisul de conducere, polițiștii au discutat cu aceștia despre conduita preventivă în trafic, atât  pietonal, cât și la volanul autovehiculelor, riscurile la care se expun atunci când urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice/ a substanțelor psihoactive, cât și a factorilor distractori și a oboselii, în vederea evitării victimizării și a infracționalității pe această linie.
 
 
Peste 120 sancţiuni aplicate pentru neregulile constatate de poliţişti în trafic în ultimele 24 de ore.
 
În ziua de 4 aprilie a.c, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au aplicat 129 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 20 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Poliţiştii au acționat şi pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate înregistrând 33 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise. Împotriva a 8 conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză pe timp de noapte  – 124 km/h – a fost înregistrat de aparatul radar autoturismul unui bărbat de 54 de ani, din București, ce rula pe DN1B, în localitatea Istrița de Jos.
Alte 12 permise au fost reținute de către polițiștii, conducătorilor auto care nu s-au prezentat  în termen de 24 de ore la poliție în urma unui accident soldat doar cu pagube materiale și celor care nu au respectat prioritatea de trecere celor care aveau acest drept.
Sancţiuni au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (16), pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor (10), dar şi 30 pentru alte abateri în trafic.
De asemenea, polițiștii au depistat 28 de pietoni și căruțași care au  pus  în pericol circulaţia pe drumurile publice prin nerespectarea regulilor de circulație, motiv pentru care au fost sancţionaţi contravenţional.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 38.000 de lei.
Totodată, polițiștii au întocmit 3 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe,  refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice și  conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.
 
Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri  le recomandă pietonilor:
-Respectați regulile de circulaţie! Nu vă riscați viața și sănătatea! Nu traversați strada prin locuri nepermise!    
-În condiții de vizibilitate redusă și pe timpul nopții, purtați îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante pentru a fi observați cu ușurință.
-Traversați numai pe trecerile pentru pietoni sau pe la colț de stradă și la culoarea verde a semaforului destinat dumneavoastră. Nu vă angajați în traversarea drumului public prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
-La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
-Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că, atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestați prudență maximă!
-Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Oferiți-le conducătorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

          -Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
-Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
          -Acordați prioritate de trecere autospecialelor de poliție, de la pompieri sau de la ambulanță, care au în funcțiune semnalele luminoase și acustice, chiar dacă vă aflați pe trecerea pentru pietoni.
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii