Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Alcoolul dăunează grav siguranţei rutiere

ro

04 May, 2023 16:11 662 Marime text
Nr.150 din 4 mai 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 3 mai 2023
 
 
Arestat de polițiști pentru furt calificat       
 
          În ziua de 3 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Pogoanele au depistat principalul bănuit în cazul unui furt calificat, un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Rușețu.
          Fapta a fost sesizată de către persoana vătămată, un bărbat în vârstă de 64 de ani, din Rușețu.
          Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit că bănuitul ar fi pătruns, prin forțarea sistemului de închidere, într-o anexă de pe un teren din Rușețu și ar fi sustras mai multe produse alimentare.
          Prejudiciul a fost estimat de către persoana vătămată la 1300 de lei.
          Față de bănuit a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, sub aspectul săvârşirii de furt calificat.
Astăzi, 4 mai, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea preventivă a bărbatului pentru 30 de zile.
         
 
 
Buzoian reţinut pentru şantaj
 
          În data de 3 mai a.c., poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Buzău au fost sesizați de către mama unui tânăr în vârstă de 17 ani, din Buzău, cu privire la faptul că o persoană necunoscută îl șantajează.
          La scurt timp după sesizare, polițiștii de investigații criminale sprijiniți de polițiști de proximitate au depistat principalul bănuit, un buzoian în vârstă de 16 ani.
Din cercetări a reieşit că, în ziua de 29 aprilie a.c., bănuitul ar fi contactat persoana vătămată pe o rețea de socializare, amenințându-l că, dacă nu îi oferă zilnic 30 de lei, îl va agresa.
Bănuitul a fost condus la sediul poliţiei, faţă de acesta fiind luată măsura reţinerii pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj, pe bază de ordonanţă.
 
 
Mandat European de Arestare  pus în aplicare  de poliţiştii buzoieni
 
          Ieri, 3 mai a.c., poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au depistat în municipiul Buzău un localnic în vârstă de 34 de ani, urmărit internațional.
          Pe numele său, autorităţile judiciare din Germania au emis un mandat european de arestare, pentru săvârşirea de infracţiuni din categoria celor exercitate împotriva autorităţilor.
S-a procedat la informarea persoanei despre semnalarea introdusă în Sistemul Informatic Schengen pe numele său, ulterior fiind condus la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, unde s-a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 15 zile.
În cauză urmează a fi demarate procedurile de predare către autorităţile din Germania.
 
 
 
Bănuit de furt de bicicletă depistat de polițiști
 
          În ziua de 3 mai a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău au depistat principalul bănuit de furtul unei biciclete, un minor în vârstă de 12 ani, din Buzău.
          Fapta a fost sesizată în noaptea de 2/3 mai a.c., de către persoana vătămată, un tânăr în vârstă de 28 de ani, din Buzău.
          Din cercetări s-a stabilit faptul că bănuitul ar fi profitat de faptul că proprietarul a lăsat bicicleta neasigurată și nesupreavegheată, în zona unui agent economic din Buzău.
          Prejudiciul, în valoare de 900 de lei, a fost recuperat de polițiști și predat păgubitului.
          În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat și în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bănuiților.
 
 
 
Nereguli din trafic
 
Ieri, 3 mai a.c, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, context în care au aplicat 174 de sancţiuni contravenţionale.
Activităţile s-au desfăşurat pe principalele artere rutiere din județul Buzău și au vizat depistarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză, care efectuează depășiri neregulamentare, conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe cu efect psihoactiv, dar și pietonii care pun în pericol circulaţia pe drumurile publice prin nerespectarea regulilor de circulație.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat  79 de şoferi care au călcat prea tare pedala de acceleraţie. Dintre aceştia, 13 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90 de zile, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză124 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui şofer de 21 de ani, din Buzău, ce rula pe DN2E85, în localitatea Mihăilești.
Sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (31), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (19), dar şi 19 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
31 de căruţaşi, pietoni și bicicliști au fost sancţionaţi contravenţional pentru abaterile comise în trafic. Cu toţii au fost consiliaţi cu privire la riscul la care se expun atât pe ei, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, prin nerespectarea legislaţiei rutiere.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 510.000 de lei.
De asemenea, aparatele etilotest au indicat consumul de alcool în 4 situații. În cazul unui șofer, alcooltestul a înregistrat 0,68 mg/l alcool alcool pur în aerul expirat, așa că acesta s-a ales cu dosar penal. Şoferul, un tânăr de 18 ani, din Buzău, a fost depistat în timp ce conducea mopedul pe DC5, în Vâlcelele. De asemenea, în urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că mopedul nu este înregistrat/înmatriculat, iar tânărul nu este deținător de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Tânărul a fost transportat la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
 
 
ALCOOLUL DĂUNEAZĂ GRAV SIGURANŢEI RUTIERE
 
- Recomandări pentru  prevenirea accidentelor de circulaţie ce se pot produce pe fondul consumului de băuturi alcoolice
 
          Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău desfăşoară controale pentru identificarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor de autovehicule aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
          Poliţiştii acţionează atât în plan combativ, cât şi în plan preventiv, pentru informarea şi conştientizarea conducătorilor de autovehicule asupra importanţei adoptării unei conduite responsabile în trafic.
 
                          Alcoolul dăunează grav siguranţei rutiere
 
  • Şansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice.
 
  • Conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetineşte timpii de reacţie, creează dificultăţi în aprecierea vitezei şi a distanţelor, îngreunează mişcările şi scade capacitatea de concentrare.
 
  • De cele mai multe ori, cei care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice, comit frecvente încălcări ale regulilor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri riscante sau execută, în mod periculos, virajele, punând în pericol siguranţa traficului rutier.
 
  • Este bine de ştiut faptul că alcoolul consumat până seara târziu persistă în organism chiar şi în dimineaţa următoare, peste limite legale.
 
  • Întrucât pericolul conducerii unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice este foarte mare, această faptă a fost incriminată de lege, fiind prevăzută cu cea mai aspră sancţiune contravenţională.
 
  • Totodată, fapta de a conduce pe drumurile publice un autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea.
 
  • În mod similar se pedepseşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei.
 
SIGURANŢA RUTIERĂ TREBUIE SĂ NE PREOCUPE PE TOŢI
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii