Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forțele Navale Române Ziua Armatei României, sărbătorită de Forțele Navale Române

ro

24 Oct, 2023 14:35 555 Marime text
Ziua Armatei României, sărbătorită de Forțele Navale Române
 
Ziua Armatei României reprezintă un moment de înaltă prețuire și omagiu adus ostașilor români care au luptat pentru independența și integritatea teritorială a statului român, iar pentru a îi cinsti eroi și pentru a marca această zi de sărbătoare și recunoștință, militarii din Forțele Navale Române participă marți, 25 octombrie, la ceremonii militare și religioase, organizate în garnizoanele București, Constanța, Brăila, Mangalia, Tulcea și Babadag. 
La București, reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Navale vor fi prezenți, începând cu ora 10.00, la ceremoniile militare organizate la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, și de la ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I”.
            În Constanța, marinarii militari vor marca Ziua Armatei României la „Monumentul Victoriei” din Parcul Arheologic, la ora 10.00, unde va avea loc o ceremonie militară și religioasă, iar de la ora 19.00, militarii Forțelor Navale Române se vor retrage cu torțe pe traseul Bulevardul Tomis - Sala Sportului - Strada Traian - Parcul Arheologic - Monumentul Victoriei.
            La Brăila, militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” vor participa la ceremonia militară și religioasă care se va desfășura la „Ansamblul Comemorativ al Eroilor Neamului”, în intervalul orar 10.00-11.00.
În Tulcea, marinarii militari vor fi prezenți, la ora 10.00, la „Monumentul Independenței”, iar, la Babadag, infanteriștii marini vor organiza o prezentare de armament și tehnică militară militară specifică, începând cu ora 09.00, la „Monumentul Eroilor”, unde, începând cu ora 09.30, se va desfășura și ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Armatei României.
 
***
 
Izvoarele istorice atestă faptul că, la data de  25 octombrie 1944, după lupte grele și cu prețul vieții a 50.000 de soldați, orașul Carei a fost eliberat de sub ocupație străină. Victoria a fost posibilă în urma unei intense ofensive pentru eliberarea nord-vestului României, prin obținerea de victorii succesive la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj-Napoca, Oradea și Satu-Mare.
Pentru omagierea acestor victorii și a eroilor căzuți de-a lungul timpului, ziua de 25 octombrie a fost proclamată „Ziua Armatei României”, prin Decretul nr. 381 din data de 1 octombrie 1959, pentru declararea zilei de 25 octombrie ca „Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Române”.
 
Biroul informare și relații publice
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii