Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania va sustine multiculturalismul la conferinta regionala a Aliantei Civilizatiilor

ro

13 Dec, 2009 19:51 679 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mazuru, va conduce delegaţia română la prima conferinţă a regiunii Europei de Sud-est a Alianţei Civilizaţiilor (AC) de la Sarajevo, în Bosnia-Herţegovina, care va avea loc la 14 decembrie 2009. Miniştri de externe şi înalţi oficiali din treisprezece ţări din regiune, precum şi din Spania, Turcia, Elveţia şi Suedia, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, vor participa la acest eveniment.

Conferinţa AC, iniţiativă a ONU, se va axa pe încurajarea unor proiecte la nivel regional de cooperare în domeniile prioritare ale AC, în special educaţie, media şi tineret. Obiectivul central al conferinţei este adoptarea unei Strategii regionale pentru dialog intercultural şi cooperare în Europa de Sud-est care să realizeze o conexiune cu alte iniţiative regionale care promovează diversitatea culturală şi religioasă.

Alocuţiunea secretarului de stat Mazuru se va concentra pe prezentarea propriei experienţe de cooperare multi-dimensională la nivel regional şi european. Va fi expus modelul naţional de convieţuire, toleranţă şi participare a comunităţilor etnice şi confesionale din România.

Din delegaţia română vor mai face parte atât diplomaţi, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile, membri ai Grupului de lucru pentru aplicarea Planului naţional al Alianţei Civilizaţiilor (AC) în România.

Informaţii suplimentare

„Alianţa Civilizaţiilor" a fost lansată în 2005 de Secretarul General al ONU, fiind o iniţiativă promovată de Spania şi Turcia, căreia i s-au alăturat peste 100 de state şi organizaţii membre ale Grupului de prieteni.

Strategia naţională a Alianţei Civilizaţiilor este organizată în jurul a patru domenii de acţiune: educaţie, tineret, media şi migraţie. Acestea sunt considerate prioritare pentru aprofundarea cooperării şi consolidării unor societăţi libere şi pluraliste în care comunităţi socio-culturale şi religioase diverse să poată coexista în înţelegere şi respect reciproc.

Alianţa Civilizaţiilor încurajează constituirea unor reţele de parteneriate cu reprezentanţi ai societăţii civile. La nivel naţional s-a constituit un Grup de lucru pentru aplicarea Planului Naţional al Alianţei Civilizaţiilor în România, lansat în aprilie 2009, cuprinzând profesori universitari şi preşedinţi de fundaţii şi asociaţii non-guvernamentale. Diverse ONG-uri naţionale şi-au exprimat interesul pentru susţinere proiectelor din Planul Naţional de Acţiune pentru AC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii