Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezoluţia iniţiată de România privind drepturile omului, democraţia şi statul de drept a fost adoptată de Consiliul Drepturilor Omului

ro

24 Mar, 2012 23:01 943 Marime text

MAE salută adoptarea astăzi, 23 martie 2012, la Geneva, de către Consiliul Drepturilor Omului (CDO) al ONU a Rezoluţiei privind drepturile omului, democraţia şi statul de drept, iniţiată de România.

Aceasta este prima rezoluţie pe aceasta temă de la înfiinţarea Consiliului Drepturilor Omului în 2006.

Rezoluţia CDO reprezintă cel mai amplu şi cuprinzător text negociat într-un for multilateral interguvernamental care conţine descrierea principiilor, valorilor şi mecanismelor care definesc democraţia şi statul de drept în contextul drepturilor omului. Aceasta introduce pentru prima oară în Consiliul Drepturilor Omului tema conexiunii dintre cele trei elemente esenţiale: democraţie, drepturile omului şi statul de drept. Rezoluţia oferă totodată fundamentul conceptual pentru diseminarea la nivel global a conceptului modern de democraţie şi, în acelaşi timp, baza pentru efortul şi iniţiativele concrete de transfer al lecţiilor învăţate în tranziţia la democraţie pe care România doreşte să îl realizeze pentru statele care în ultimul an au cunoscut astfel de procese, de exemplu în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Recunoaşterea valorii acesteia este reflectată atât de numărul de voturi în Consiliul Drepturilor Omului (43 de voturi în favoare din cele 47 state membre ale Consiliului Drepturilor Omului, două abţineri şi două absenţe), cât şi de numărul impresionant de co-sponsori (124 de state) de pe toate continentele, indiferent de nivelul de dezvoltare, tradiţii locale, valori culturale.

Relevanţa şi actualitatea temei derivă din actuala dinamică internaţională, marcată de multiplicarea mişcărilor populare pentru apărarea dreptului la libertate şi demnitate umană şi din faptul că tot mai multe state optează pentru valorile democraţiei ca repere esenţiale ale dezvoltării societăţii lor.

În promovarea şi elaborarea textului rezoluţiei, România s-a bucurat de o cooperare trans-regională de o amploare deosebită. În acest sens, ca urmare a demersurilor României pe lângă potenţialele state interesate, a fost constituit un „grup-nucleu" care a condus procesul de negociere: România (Grupul est-european), Maroc, Tunisia (Grupul african), Norvegia (Grupul vestic şi alte state), Peru (Grupul latino-american), Qatar (Grupul asiatic).

Iniţiativa constituie o contribuţie importantă a României la activitatea Consiliului Drepturilor Omului, unde ţara noastră participă cu un al doilea mandat (iunie 2011 - decembrie 2014), precum şi o dovadă a implicării României în efortul multilateral de promovare şi protejare a drepturilor omului.

De asemenea, rezoluţia promovată de România se înscrie deplin în cadrul eforturilor depuse de Uniunea Europeană pentru promovarea democraţiei şi a drepturilor omului la nivel global, ca dimensiune prioritară a relaţiilor externe ale UE.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii