Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniunea Consiliului Consultativ al MAE

ro

16 Apr, 2010 20:31 1232 Marime text

Cea de-a patra reuniune a Consiliului Consultativ al MAE s-a desfăşurat astăzi, 15 aprilie 2010. Reuniunea a avut ca temă priorităţile de politică externă în raport cu vecinătatea răsăriteană a României.

La eveniment au participat, în calitate de membri ai Consiliului, domnii Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Sergiu Celac, Adrian Năstase, Teodor Meleşcanu, Andrei Pleşu, Petre Roman, Mihai-Răzvan Ungureanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Adrian Cioroianu, Lazăr Comănescu şi Cătălin Predoiu.

În deschiderea reuniunii, Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a prezentat demersurile politico-diplomatice întreprinse de la începutul anului în curs. În context, a apreciat că evoluţiile rapide din regiune impun evaluarea periodică a abordărilor ţării noastre, subliniind „necesitatea unei atitudini realiste şi pragmatice, capabile să valorifice potenţialul important al cooperării cu statele din vecinătatea răsăriteană".

Schimbul de opinii, consacrat stadiului relaţiilor cu Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus şi statele Caucazului de Sud şi ale Asiei Centrale, a evidenţiat elementele de continuitate din politica externă a României. Totodată, a rezultat importanţa încadrării demersurilor ţării noastre într-un ansamblu de obiective strategice, precum creşterea schimburilor comerciale, inclusiv prin identificarea unor oportunităţi pentru mediul de afaceri român, dezvoltarea proiectelor energetice şi asigurarea securităţii şi stabilităţii regionale.

Participanţii au apreciat caracterul deschis şi constructiv al dialogului în formatul Consiliului Consultativ şi s-a conturat ideea de a crea un Chatham House al României, un club informal în care să aibă loc asemenea reuniuni, pe teme de interes naţional.

Informaţii suplimentare

Consiliul Consultativ reprezintă un for de dialog format din preşedinţii şi miniştrii de externe ai României de după 1990, în care sunt abordate teme de actualitate aflate pe agenda de politică externă.

Prima reuniune a Consiliului Consultativ a avut loc în data de 10 iulie 2007, la iniţiativa Ministrului Afacerilor Externe de la acea dată, domnul Adrian Cioroianu.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii