Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Publicarea de către Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a Pachetului privind implementarea Politicii Europene de Vecinătate în 2011

ro

18 May, 2012 21:56 760 Marime text

Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate au prezentat, la 15 mai 2012, pachetul de documente privind implementarea Politicii Europene de Vecinătate în 2011, cuprinzând Comunicarea Delivering on a New European Neighbourhood Policy, 12 rapoarte de progres ale statelor partenere, precum şi Foaia de parcurs a Parteneriatului Estic în perspectiva Summit-ului de la Vilnius din 2013.

Pachetul reconfirmă angajamentul UE faţă de aprofundarea procesului de asociere politică şi integrare economică graduală cu statele partenere.

Ministerul Afacerilor Externe salută rezultatele promiţătoare şi echilibrate pe cele două dimensiuni - estică şi sudică, înregistrate în primul an al implementării noii abordări privind Politica Europeană de Vecinătate, care are la bază principiul meritelor proprii şi al diferenţierii. Această nouă abordare, susţinută în permanenţă de România, permite statelor partenere să avanseze în relaţia cu UE în funcţie de ritmul propriu al implementării reformelor.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă susţinerea pentru abordarea echilibrată a documentelor prezentate în ceea ce priveşte reliefarea meritelor statelor partenere în realizarea şi implementarea de reforme, în acelaşi timp cu evidenţierea domeniilor în care este necesară în continuare realizarea de progrese substanţiale pentru atingerea obiectivelor Politicii Europene de Vecinătate.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe salută lansarea Foii de parcurs a Parteneriatului Estic (PaE), care va orienta relaţia UE cu statele partenere PaE până în a doua jumătate a 2013.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează, cu această ocazie, susţinerea fermă a României pentru obiectivele ambiţioase cuprinse în Foaia de parcurs, respectiv finalizarea Acordurilor de Asociere cu R. Moldova, Georgia, Azerbaidjan şi Armenia şi avansarea negocierilor privind Zonele Cuprinzătoare de Liber Comerţ cu R. Moldova, Georgia şi Armenia, precum şi pentru semnarea, cât mai curând posibil, a Acordului de Asociere cu Ucraina.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează sprijinul constant acordat statelor din vecinătatea estică în aprofundarea relaţiei cu Uniunea Europeană.

Documentele sunt disponibile în format electronic pe site-ul Comisiei Europene, la adresahttp://ec.europa.eu/commission_2010-2014/fule/headlines/news/2012/05/20120515_2_en.htm

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii