Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea ministrului Afacerilor Externe de către Regele Abdullah II al Regatului Haşemit al Iordaniei

ro

09 Jan, 2011 22:38 614 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a fost primit duminică, 9 ianuarie 2011, la Amman, de către Regele Abdullah II al Regatului Haşemit al Iordaniei.

Şeful diplomaţiei române a înmânat suveranului haşemit un mesaj din partea preşedintelui Traian Băsescu, prin care se reconfirmă dorinţa şefului statului român de a continua şi aprofunda dialogul cu monarhul iordanian. Ministrul Baconschi a evocat, de asemenea, vizita pe care Majestatea Sa a efectuat-o la Bucureşti în luna aprilie 2009, precum şi oportunităţile pe care aceasta a deschis-o în promovarea relaţiilor bilaterale româno-iordaniene.

Discuţiile s-au axat pe valorificarea potenţialului regional al relaţiilor bilaterale româno-iordaniene, inclusiv din perspectiva raportării celor două state la Uniunea Europeană şi la locul pe care îl deţin în bazinul Mării Negre, respectiv, Orientul Mijlociu.

Şeful diplomaţiei române a exprimat înalta apreciere pentru demersurile suveranului în consolidarea înţelegerii şi toleranţei între religii, evidenţiind aprecierea de care se bucură în România, dar şi în plan internaţional, angajamentul suveranului în sprijinul reformei şi moderaţiei.

Regele Abdullah al II-lea a exprimat gratitudinea şi mulţumirile sale pentru sprijinul acordat de România în obţinerea de către Iordania a „statutului avansat" în raport cu Uniunea Europeană. În acelaşi timp, suveranul iordanian a evidenţiat dorinţa sa pentru dezvoltarea parteneriatului bilateral în domenii prioritare precum energia, transportul, agricultura, managementul apelor şi construcţiile civile.

Pe parcursul convorbirilor au fost abordate şi teme legate de evoluţiile regionale, cu precădere Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, ministrul Teodor Baconschi evidenţiind decizia României de a acţiona ca „factor de încurajare" a eforturilor destinate reluării dialogului israeliano-palestinian, în vederea creării unui stat palestinian care să convieţuiască alături de statul Israel în pace şi securitate.

Ministrul român al Afacerilor Externe a salutat, totodată, demersurile Regatului Haşemit în soluţionarea pe cale paşnică a conflictului arabo-israelian, precum şi în menţinerea consensului arab.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii