Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:55 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea în vizită de prezentare la ministrul afacerilor externe Andrei Marga a însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Republicii Kazahstan la Bucureşti, Talgat Kaliev

ro

21 Jun, 2012 19:08 1038 Marime text

 21 iunie 2012
Comunicat de presă

Primirea în vizită de prezentare la ministrul afacerilor externe Andrei  Marga a însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Republicii Kazahstan la Bucureşti, Talgat Kaliev

Ministrul Afacerilor Externe Andrei Marga l-a primit într-o vizită de prezentare, astăzi, 21 iunie 2012, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Kazahstan la Bucureşti, Talgat Kaliev. Cu această ocazie, reprezentantul kazah a prezentat ministrului român al afacerilor externe scrisorile de cabinet.
Ambele părţi au exprimat satisfacţia pentru evoluţia ascendentă a dialogului politic bilateral, susţinut de contacte politice la cel mai înalt nivel, precum şi sectoriale, vizând cooperarea în domeniul economic, cultural, al educaţiei.
În contextul apropiat al aniversării, la 15 iulie, a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Kazahstan, cei doi oficiali au trecut în revistă acţiunile avute în vedere pentru marcarea acestui moment. Ministrul Andrei Marga a exprimat interesul pentru  organizarea de acţiuni aniversare în mari oraşe ale României. A evocat atenţia pe care România o acordă dezvoltării relaţiilor de cooperare dintre universităţile din România şi cele din Kazahstan.
În planul colaborării economice, şeful diplomaţiei române a apreciat nivelul schimburilor economice bilaterale din anul 2011, subliniind necesitatea continuării eforturilor pe linie comercial-economică şi valorificarea oportunităţilor de cooperare în domeniul energetic. Reprezentantul kazah a evocat angajamentul pentru stimularea atragerii pe piaţa kazahă a reprezentanţilor mediului de afaceri român, evocând în acest sens intenţia facilitării organizării de acţiuni specifice pentru promovarea acestora în Kazahstan.
Informaţii suplimentare
Relaţiile diplomatice dintre România şi Republica Kazahstan au fost stabilite în 1992. Misiunea diplomatică a Republicii Kazahstan în România a fost deschisă în septembrie 2003, fiind ridicată la rang de Ambasadă în 2012.
Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al României din Asia Centrală, schimburile comerciale bilaterale înregistrând o dezvoltare dinamică în ultima perioadă.  În anul 2011, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu  R. Kazahstan a fost de 3362,14 milioane dolari. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, volumul schimburilor comerciale a crescut cu 76%, din care exporturile au crescut cu 59%, iar importurile au crescut cu 77%. Pe lângă sectorul energetic, un potenţial semnificativ de cooperare este oferit de valorificarea, pe piaţa kazahă, a experienţei companiilor româneşti în următoarele domenii de activitate: producţia de echipamente de foraj şi extracţie petrolieră, echipamente IT, dezvoltarea comunicaţiilor, producţia de energie electrică, securizarea frontierelor. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii