Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a unei delegaţii a Parlamentului Regatului Suediei

ro

08 Oct, 2013 15:09 624 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a primit astăzi, 8 octombrie 2013, o delegaţie parlamentară suedeză aflată în vizită de documentare în România, la invitaţia Camerei Deputaţilor. Delegaţia îi include pe: Jan Ericson (Partidul Moderat, Comisia pentru educaţie), Liselotte Olsson (Partidul de Stânga, Comisia pentru finanţe), Eva Lohman (Partidul Moderat, Comisia pentru asigurări sociale) şi Eva Solberg (preşedinta organizaţiei de femei din Partidul Moderat).

Oficialul român a exprimat aprecieri deosebite pentru nivelul dialogului politic bilateral, evocând rezultatele foarte bune ale vizitei ministrului român de externe, Titus Corlăţean, din luna mai 2013, la Stockholm. Totodată, a amintit interesul părţii române pentru aprofundarea, în continuare, a dialogului politic bilateral şi intensificarea cooperării în plan economic. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că România şi Suedia au viziuni asemănătoare asupra viitorului Uniunii Europene şi a proiectării valorilor sale fundamentale în Vecinătatea Estică a UE.

În cadrul convorbirii a fost realizată o trecere în revistă a evoluţiilor pe teme de interes comun, cu accent pe Parteneriatul Estic, părţile concentrându-se pe evoluţia dosarului european al Republicii Moldova. În acest context, delegaţia parlamentară suedeză a arătat că, ulterior deplasării în România, va întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a menţionat sprijinul deplin al României pentru obiectivele asumate de autorităţile de la Chişinău în perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013. Pentru etapa imediat următoare, România susţine parcurgerea rapidă a paşilor procedurali care să permită semnarea, în 2014, a Acordului de Asociere şi a Acordului aprofundat şi cuprinzător de Liber Schimb între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Suplimentar, este necesar să fie recunoscute progresele clare ale Chişinăului în ce priveşte aplicarea Planului de acţiune cu UE privind liberalizarea vizelor, astfel încât să fie posibilă luarea, în cel mai scurt timp, a unei decizii care să răspundă aşteptărilor Republicii Moldova.

Oficialul român a menţionat şi importanţa pe care o prezintă, în această perioadă, efortul de comunicare către opinia publică din Republica Moldova a beneficiilor integrării europene şi a semnalat, în acest cadru, necesitatea susţinerii iniţiativelor avute în vedere sau deja derulate de către autorităţile de la Chişinău. De asemenea, au fost discutate perspectivele de soluţionare a dosarului transnistrean.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu şi delegaţia parlamentară suedeză au evocat oportunităţile de cooperare bilaterală în ce priveşte asistenţa pentru dezvoltare acordată de cele două ţări Republicii Moldova. A fost subliniată necesitatea unui dialog susţinut în acest sens, astfel încât proiectele derulate de România şi Suedia să contribuie de o manieră cuprinzătoare la susţinerea eforturilor Republicii Moldova pe calea edificării statului de drept şi avansării spre Europa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii