Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:59 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima zi a vizitei ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, în Republica Federală Germania

ro

18 Oct, 2012 01:01 745 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut miercuri, 16 octombrie 2012, la Berlin, o serie de întrevederi cu membri ai Parlamentului german şi la Cancelaria Federală, cu ocazia vizitei oficiale la Berlin.

În cadrul întrevederii avute de ministrul Titus Corlăţean cu Nikolaus Meyer-Landrut, consilier pentru afaceri europene al cancelarului german, au fost abordate atât chestiuni de interes bilateral, cât şi teme de actualitate ale agendei europene, care se vor afla în discuţie la viitoarele reuniuni ale Consiliului European: viitorul UE, guvernanţa economică, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, precum şi Cadrul financiar multianual 2014-2020.

Ministrul Titus Corlăţean a transmis părţii germane dorinţa de dezvoltare a dialogului şi cooperării româno-germane, precum şi interesul de a creşte schimburile economice şi investiţiile germane. În ceea ce priveşte viitorul şi consolidarea UE, şeful diplomaţiei române a subliniat obiectivele principale ale României, legate de prevalenţa formatului UE27, ca for de decizie în procesul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare şi de obţinerea unor condiţii cât mai adecvate, în raport cu statele din zona Euro, de participare la proiectul Uniunii Bancare. Referitor la Cadrul financiar multianual 2014-2020, a subliniat solicitarea României de a se asigura o finanţare corespunzătoare a politicilor de coeziune şi agricultură, susţinând adoptarea unui buget european care să permită atingerea obiectivelor prioritare ale UE în domeniul creşterii coeziunii şi ocupării.

Nikolaus Meyer-Landrut a confirmat interesul Germaniei ca discuţia privind viitorul UE şi consolidarea Uniunii Economice şi Monetare să fie deschisă tuturor statelor membre.

În ceea ce priveşte dosarul Schengen, ministrul afacerilor externe şi-a exprimat speranţa că statele care îşi menţin rezerve faţă de aderare României vor înclina spre o soluţie de compromis, conformă cu regulile şi acquis-ul comunitar, care să permită deblocarea dosarului în cel mai scurt timp.

În cadrul discuţiilor purtate la Parlamentul Federal (Bundestag) de către ministrul Titus Corlăţean cu preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Germania-România şi al Forumului German-Român, Susanne Kastner (SPD), au fost abordate stadiul relaţiei bilaterale şi modalităţile de dezvoltare a cooperării româno-germane, inclusiv la nivel parlamentar.

În cadrul întrevederii ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean cu vice-preşedinte pentru politica europeană, externă şi de apărare al fracţiunii CDU/CSU din Bundestag, Andreas Schockenhoff, discuţiile s-au concentrat asupra evoluţiilor din Balcanii de Vest şi vecinătatea Estică a Uniunii Europene. Astfel, a avut loc o discuţie aprofundată asupra evoluţiei din ultimul an a politicii de extindere a UE, a progreselor înregistrate şi a domeniilor care necesită eforturi suplimentare din partea statelor candidate şi a potenţialilor candidaţi. Ministrul afacerilor externe a reiterat susţinerea României pentru perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest, subliniind importanţa respectării de către statele candidate şi potenţial candidate a criteriului politic de aderare la UE, cu accent pe angajamentele asumate în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat sprijinul României pentru statele din cadrul Parteneriatului Estic în aprofundarea relaţiei acestora cu UE şi susţinerea pentru obiectivele a căror implementare va contribui la avansarea procesului de asociere politică şi integrare economică a acestora. În context, a subliniat progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de negociere a Acordului de asociere cu UE, Acordului cuprinzător de comerţ liber şi a Acordului privind liberalizarea vizelor, solicitând sprijin autorităţilor germane pentru impulsionarea acestor negocieri.

În cadrul discuţiei avute de şeful diplomaţiei române cu preşedintele Comisiei de Politică Externă a Bundestag-ului, Ruprecht Polenz (CDU), a avut loc un schimb de opinii privind principalele dosare ale agendei internaţionale, cu accent pe criza din Siria şi perspectivele Procesului de pace din Orientul Mijlociu. Ministrul afacerilor externe a prezentat evaluările sale asupra situaţiei din regiune, urmare a turneului recent efectuat în Orientul Mijlociu. Referitor la situaţia din Siria, a arătat că România va sprijini în continuare eforturile comunităţii internaţionale pentru gestionarea asistenţei umanitare. Ministrul Titus Corlăţean a atras atenţia asupra crizei refugiaţilor cu care se confruntă statele vecine Siriei, în special Iordania, situaţie cu potenţial de agravare odată cu venirea iernii şi creşterea numărului de refugiaţi. De asemenea, au fost abordate aspecte privind Parteneriatul Estic, cu accent pe perspectiva europeană a Republicii Moldova, o prioritate strategică a politicii externe a României, dar şi pe evoluţiile din Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

Întrevederile ministrului afacerilor externe cu Andreas Schockenhoff şi Ruprecht Polenz au evidenţiat puncte importante de convergenţă pe temele politice privind vecinătatea, extinderea şi Orientul Mijlociu.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut şi o întâlnire cu membri ai comunităţii româneşti din Germania. Cu această ocazie a avut loc o discuţie amplă, şeful diplomaţiei române dând asigurări că autorităţile române depun toate eforturile pentru a oferi sprijinul necesar păstrării identităţii şi valorilor culturale româneşti.

Ti-a placut articolul?

Comentarii