Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:56 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizari MAE - Vineri, 27 Iulie 2012

ro

27 Jul, 2012 23:58 840 Marime text

În legătură cu apariţia unor luări de poziţie ale unor oficiali străini, din mediul guvernamental sau parlamentar, pe tema evoluţiilor politice din ţara noastră, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

1. MAE a luat notă cu îngrijorare de declaraţiile doamnei Birgitta Ohlsson, ministrul suedez pentru afaceri europene, referitor la faptul că România nu ar respecta criteriile de la Copenhaga privind drepturile omului şi democraţia. Respectarea drepturilor omului și a regulilor democratice este în țara noastră la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, iar acest fapt a fost consemnat și acceptat de multă vreme. Statutul României de stat membru UE şi parcursul său din ultimii ani în direcţia integrării depline atestă, fără nicio îndoială, realitatea că România respectă în totalitate criteriile de la Copenhaga privind drepturile omului şi democraţia. Ca şi până acum, MAE ţine cont de preocupările partenerilor europeni privind reconfigurarea democratică a spectrului politic intern, care a avut loc într-un ritm accelerat. MAE a declanşat un proces de clarificare a contextului în care a fost făcută această declaraţie şi a circumstanţelor care au declanşat-o, mai ales că atât ministrul afacerilor externe, Andrei Marga, cât şi ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, s-au întâlnit cu omologii lor suedezi, Carl Bildt, şi, respectiv, Birgitta Ohlsson, în marja recentelor reuniuni CAE şi CAG de la Bruxelles, iar aceştia nu au ridicat problemele la care face referire doamna Birgitta Ohlsson.

2. În legătură cu opinia exprimată de membrii Congresului american Michael Turner şi Loretta Sanchez, pe tema parcursului democratic al României, MAE precizează că spiritul dominant al relaţiilor româno-americane este cel al parteneriatului strategic, care are o puternică dimensiune parlamentară. Drepturile religioase sunt deplin respectate în România. MAE îşi exprimă convingerea că este necesar ca aprecierile privind situaţia politică să se bazeze pe evaluarea obiectivă a realităţilor şi a evoluţiilor concrete din România, asupra cărora partenerii şi prietenii americani s-au informat şi se pot informa oricând şi nemijlocit. MAE reiterează că încrederea reciprocă şi solidaritatea reprezintă fundamentul colaborării româno-americane, fiind coordonatele pe care se sprijină politica României în relaţiile cu Washingtonul.

Ti-a placut articolul?

Comentarii