Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizări MAE

ro

10 Dec, 2014 11:14 930 Marime text
Ca urmare a materialelor de presă apărute în legătură cu organizarea concursului de admitere în Corpul Diplomatic şi Consular al României, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări pentru corecta informare a publicului:

Admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României (CDCR), în cadrul concursului care a fost iniţiat în aprilie 2014, se realizează în regim de transparenţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi cu Regulamentul de concurs aprobat la data de 17 martie 2014 şi publicat în Monitorul Oficial la României nr. 273/14 aprilie2014.
Procesul de recrutare şi selecţie pentru cele 30 de posturi diplomatice (adică circa 2,5% din numărul total de posturi diplomatice ale MAE) scoase la concurs prevede mai multe etape şi probe, care sunt, fiecare, eliminatorii, după cum urmează:

-          selecţia dosarelor (prin care se verifică îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate);
-          testul-grilă;
-          proba scrisă;
-          evaluarea finală/interviul;
-          testarea medicală şi psihologică;
-          obţinerea avizului ORNISS pentru accesul la informaţii clasificate;
-          preluarea postului oferit.

Astfel, numai candidaţii care vor trece de fiecare dintre cele 7 etape eliminatorii şi vor depune jurământul de credinţă (conform Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României) vor ajunge să facă parte din Corpul diplomatic.
Până în acel moment, persoanele aflate pe listele de concurs au exclusiv calitatea de candidaţi, neputând fi asociaţi Corpului diplomatic român. 
Trecerea unei etape a concursului, indiferent de cât de avansat este procesul de selecţie, reprezintă numai o etapă necesară, dar nu şi suficientă pentru a considera un candidat admis în CDCR. Prin urmare, persoanele care vor fi admise în CDCR vor fi cunoscute abia în momentul prezentării acestora pentru preluarea postului şi depunerea jurământului de credinţă. 

Desfășurarea concursului cu respectarea strictă a cerinţelor privind caracterul public al acestuia a făcut posibil ca orice persoană interesată de acest proces de recrutare să se înscrie la concurs. Candidaţii care se prezintă la fiecare dintre cele 7 faze sunt evaluaţi exclusiv prin raportarea calităţilor şi competenţelor individuale la criteriile specifice probei respective, cu respectarea egalităţii de şanse pentru toţi concurenţii. 
În prezent, concursul se află în cea de-a 3-a etapă a evaluării probei scrise (prin urmare, în primele faze ale procesului de selecţie). Astfel, la demararea concursului s-au înscris 906 candidaţi. În urma verificării îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate, au fost consideraţi eligibili 732 candidaţi. În urma testului-grilă, care a avut loc la data de 14 septembrie 2014, la care s-au prezentat 638 de candidaţi, au fost declaraţi admişi pentru proba următoare (proba scrisă) 190 de candidaţi (26%). 

La 23 noiembrie 2014 a avut loc proba scrisă, urmând ca până la data de 9 ianuarie 2015 să fie afişate rezultatele acestei probe. MAE subliniază că singura consecinţă a declarării candidaţilor admişi la această probă este calificarea pentru susţinerea probei interviului. 
MAE organizează acest concurs de admitere în CDCR având drept reper misiunea sa în realizarea politicii externe a statului român, în concordanţă cu interesele naţionale şi cu statutul României de membru în structurile europene şi euroatlantice.  
MAE consideră că trebuie respectat dreptul legitim al fiecărei persoane care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate de a participa la concurs. 

Informaţii suplimentare

Fazele eliminatorii ale concursului au în vedere:
-          prin selecţia dosarelor se verifică îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate pentru participarea la concurs şi ocuparea unui post diplomatic, conform legii;
-          testul grilă vizează aptitudinile candidaţilor şi evaluarea cunoştinţelor de cultură generală din bibliografia de concurs;
-          prin proba scrisă se evaluează abilităţile şi cunoştinţele diplomatice din bibliografia de concurs, precum şi evaluarea utilizării celor două limbi străine a căror cunoaştere este obligatorie pentru accederea în CDCR;
-          evaluarea finală, sub forma interviului, presupune analizarea, în principal, a cunoștințelor teoretice din domeniul relaţiilor internaţionale, precum şi cunoştinţele şi abilităţile în utilizarea limbii engleze sau franceze;
-          testarea medicală și psihologică pentru evaluarea din acest punct de vedere a calităţilor necesare ocupării unui post diplomatic;
-          obţinerea avizului ORNISS, necesar pentru accesul la informaţii clasificate;
-          preluarea postului oferit, încadrat cu funcţie diplomatică sau consulară, în Centrală sau în Serviciul Exterior din cadrul MAE.

De asemenea, depunerea jurământului de credință este o condiţie necesară prevăzută de Statutul CDCR. 
Baza legală privind admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României în sesiunea iniţiată în aprilie 2014 – Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României.
(http://www.mae.ro/sites/default/files/file/acte_normative/2006.03.29_l269_2003.pdf), precum şi Ordinul Ministrului nr. 801/2014 privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României în anul 2014
(http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2014.04.29_ordin_regulament_publicat_in_mof2.pdf ).

Toate informațiile privind organizarea concursului sunt disponibile la http://www.mae.ro/node/26282.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii