Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

ro

18 Mar, 2014 20:22 730 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat astăzi, 18 martie 2014, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale. Agenda discuţiilor a vizat pregătirea reuniunii Consiliului European din 20 – 21 martie 2014, implementarea Semestrului European la nivelul UE în 2014 şi Comunicarea Comisiei Europene asupra mecanismului privind statul de drept.

În debutul lucrărilor, Consiliul a adoptat, cu unanimitate, Concluziile pe marginea Rapoartelor Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România şi Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), publicate la 22 ianuarie 2014. Concluziile reflectă progresele realizate de România în privinţa recomandărilor Comisiei şi a obiectivelor de referinţă MCV. Astfel, Consiliul salută progresele pe care le-a făcut România în multe domenii, cu accent pe consolidarea în continuare a bilanţului pozitiv al principalelor instituţii judiciare şi de integritate. Consiliul consideră că, în viitor, România ar putea îndeplini obiectivele mecanismului prevăzute în acest sens, dacă va continua să înregistreze progrese.

În pregătirea Consiliului European de primăvară, miniştrii afacerilor externe sau afacerilor europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii asupra proiectului de concluzii, cu accent pe Semestrul European, competitivitatea industrială, pachetul 2030 privind energia şi schimbările climatice, Uniunea Bancară şi relaţiile externe.
În acest context, secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a exprimat susţinerea pentru iniţiativele Comisiei Europene vizând consolidarea bazei industriale a UE, subliniind importanţa asumării şi realizării obiectivului de creştere a contribuţiei industriei europene la 20% din PIB-ul UE până în anul 2020. În acest sens, demnitarul român a accentuat necesitatea sprijinirii industriei europene, prin asigurarea accesului la energie şi materii prime la preţuri rezonabile şi reluarea finanţării pentru economie.

Referitor la viitorul cadru în domeniul energiei şi schimbărilor climatice în orizontul anilor 2020-2030, care va reprezenta un punct central în discuţiile liderilor europeni, secretarul de stat George Ciamba  a pledat pentru o abordare echilibrată între stabilirea de obiective de mediu ambiţioase şi necesitatea protejării competitivităţii industriale şi securităţii energetice la nivel european. A arătat că este necesară o abordare prudentă la nivel european în ceea ce priveşte adoptarea unor ţinte mai ambiţioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, înainte de obţinerea unui acord internaţional, care să reflecte angajamente ferme şi comparabile ca nivel de ambiţie ale partenerilor internaționali.
Totodată, a subliniat faptul că menținerea locurilor de muncă în industriile mari consumatoare de energie, precum şi creşterea competitivităţii sectorului industrial european trebuie să reprezinte priorităţi pentru UE şi pentru statele membre.

În ceea ce priveşte politica energetică, secretarul de stat George Ciamba a subliniat interesul României pentru dezvoltarea infrastructurii care să permită consolidarea pieţei de gaze naturale la nivelul UE, cu evidenţierea prioritară a pieţei energetice în Europa Centrală şi de Sud-Est, precum şi importanţa diversificării rutelor şi surselor de aprovizionare în vederea asigurării obiectivului de securitate energetică a UE.
În contextul prezentării de către Comisia Europeană a Comunicării sale privind mecanismul UE în domeniul statului de drept, publicată la 11 martie 2014, George Ciamba a exprimat susţinerea de principiu a României şi a punctat importanţa asigurării unui cadru echitabil, nediscriminatoriu, în raport cu toate statele membre în implementarea acestui mecanism. Totodată, a reliefat rolul important pe care propunerile vizând protecţia valorilor fundamentale şi a statului de drept îl pot avea inclusiv ca instrument de contracarare a fenomenelor de intoleranţă, xenofobie şi extremism care se manifestă tot mai pregnant la nivelul UE.

Referitor la Semestrul European şi prima evaluare a Strategiei Europa 2020, secretarul de stat român a salutat publicarea, la 5 martie 2014, a Comunicării Comisiei Europene privind evaluarea de etapă a Strategiei Europa 2020 pentru creştere economică inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii, arătând că Semestrul european rămâne în continuare un cadru viabil de coordonare a politicilor economice şi de reforme structurale. A salutat faptul că evaluarea Comisiei arată că semnele redresării economice a UE au devenit vizibile, arătând că România a contribuit semnificativ la această tendinţă cu propria sa creştere economică din ultimul an. A arătat, în context, faptul că, pe fundalul unei situaţii macroeconomice stabile, România a înregistrat în 2013 o creştere economică notabilă (3,5%).

În domeniul relaţiilor externe UE, discuţiile de la nivelul CAG şi în cadrul dejunului de lucru cu Preşedintele Van Rompuy, au vizat şi cele mai recente evoluţii referitoare la situaţia din Ucraina. În context, secretarul de stat George Ciamba a reiterat susţinerea pentru consolidarea relaţiei UE - Ucraina, pledând  pentru semnarea Acordurilor de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Comerţ Liber cu Ucraina. Referitor la Republica Moldova şi Georgia, a subliniat necesitatea urgentării, pe baza unui calendar cât mai ambiţios, a semnării Acordului de Asociere şi a Acordului Comprehensiv şi Aprofundat de Comerţ Liber cu Republica Moldova, pentru a sprijini eforturile acestora de apropiere de UE. Totodată, a informat asupra evoluţiilor recente legate de regiunea transnistreană, exprimând preocupare faţă de declaraţiile Tiraspolului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii