Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu la Conferinţa „Dezvoltarea practicilor României în domeniul apatridiei"

ro

15 Nov, 2010 22:37 695 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat astăzi, 15 noiembrie 2010, la deschiderea Conferinţei „Dezvoltarea practicilor României în domeniul apatridiei", organizată de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi - ARCA, în colaborare cu Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din cadrul Camerei Deputaţilor.

În intervenţia susţinută în deschiderea evenimentului, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa care trebuie acordată cetăţeniei, reliefând că aceasta „este esenţială pentru participarea deplină într-o societate, precum şi la accesarea unei game largi de drepturi. Întreaga infrastructură a unei societăţi este construită în jurul legăturii speciale dintre stat şi cetăţenii săi. Atunci când această legătură de protecţie nu există sau este deteriorată, consecinţele sunt foarte adesea de marginalizare şi excludere pentru persoanele afectate".

Secretarul de stat şi-a arătat îngrijorarea faţă de numărul redus de state-părţi care au aderat la Convenţiile privind apatridia (spre deosebire de cele care au adoptat Convenţia privind Statutul Refugiaţilor), subliniind că „în acest context, ne alăturăm apelurilor UNHCR în promovarea a cât mai multor state la aceste instrumente juridice, deoarece noi considerăm că aceste instrumente au o deosebită valoare în protecţia persoanelor apatride. Având în vedere abordările diferite adoptate de către state cu privire la dobândirea şi pierderea cetăţeniei, combaterea apatridiei poate fi realizată doar prin intermediul cooperării internaţionale cu scopul de a construi treptat un sistem de norme comune".

Referitor la îmbunătăţirea protecţiei apatrizilor, Bogdan Aurescu a arătat că, dincolo de asigurarea respectului pentru drepturile şi obligaţiile prevăzute de cele două Convenţii, pot fi identificate alte două modalităţi, şi anume: facilitarea acordării cetăţeniei; extinderea - pe plan intern - a beneficiului acordării mai multor drepturi.


În încheierea alocuţiunii sale, Bogdan Aurescu a precizat că în ultimii ani, România şi-a consolidat profilul internaţional în domeniul umanitar, atât ca stat donator şi, recent, ca stat de relocare a refugiaţilor, cât şi ca ţara care găzduieşte, la Timişoara, primul Centru de Tranzit în Regim de Urgenţă din lume pentru persoanele aflate în nevoie de protecţie internaţională. Demnitarul român a reiterat susţinerea de către România a conceptului de securitate umană, concretizată prin contribuţiile constante aduse acestuia.

Urmare eforturilor depuse în dezvoltarea normelor juridice de protecţie în domeniul umanitar, România a aderat la ambele Convenţii internaţionale în domeniul apatridiei, şi anume: Convenţia din 1954 privind statutul apatrizilor şi Convenţia din 1961 privind reducerea cazurilor de apatridie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii