Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Dan Petre la Conferinţa Ministerială a Francofoniei

ro

13 Oct, 2012 16:58 686 Marime text

Kinshasa, 11 octombrie 2012

Secretarul de stat Dan Petre a reprezentat România, în data de 11 octombrie 2012, la cea de-a 28-a Conferinţă ministerială a Francofoniei, de la Kinshasa, RD Congo, reuniune premergătoare Sommet-ului Francofoniei (12-14 octombrie 2012).

În cadrul conferinţei au fost examinate proiectele rezoluţiilor şi Declaraţiei şefilor de state şi guverne şi s-a propus adoptarea acestor documente cu ocazia Sommet-ului. Totodată, în cadrul conferinţei s-a propus acordarea statutului de membru cu drepturi depline Armeniei (care este în prezent membru asociat) şi a statutului de membru observator statelor Qatar şi Uruguay.

Statele prezente au salutat acţiunea politică a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) şi iniţiativele sale pentru pace, democraţie şi drepturile omului, însă şi-au manifestat preocuparea cu privire la situaţiile de criză din ţări francofone ca Mali, Madagascar şi Guineea Bissau (care rămân suspendate din OIF până la rezolvarea problemelor politice) şi din ţara gazdă, Republica Democrată Congo, care se confruntă cu o situaţie de securitate şi umanitară extrem de dificilă în provinciile din Est.

Cu această ocazie, secretarul de stat român a prezentat poziţiile ţării noastre cu privire la subiectele dezbătute în cadrul Conferinţei, cu precădere cele cuprinse în Declaraţia de la Kinshasa, subliniind proiectele şi programele pe care le derulează România în cadrul politicii sale în domeniul Francofoniei.

În marja acestui eveniment, secretarul de stat Dan Petre a avut reuniuni bilaterale cu Francois Lounceny Fall, ministrul afacerilor externe al Republicii Guineea, Ibrahima Sall, ministrul educaţiei naţionale al Republicii Senegal, şi Michele Jacob-Hermes, reprezentantă a TV5 Monde la lucrările Conferinţei.

În cadrul discuţiilor cu cei doi miniştri africani, secretarul de stat român a subliniat necesitatea acordării unui nou impuls atât relaţiilor economice şi comerciale, cât şi celor universitare şi culturale, printr-o intensificare a dialogului politic şi a cooperării dintre părţi.

În privinţa relaţiilor universitare, Dan Petre a prezentat iniţiativa României pentru formarea specialiştilor prin intermediul burselor de studii doctorale şi postdoctorale "Eugen Ionescu", lansate cu ocazia Sommet-ului Francofoniei organizat la Bucureşti în 2006.

Reprezentanta TV5 Monde a mulţumit pentru sprijinul acordat de autorităţile române emiterii acestui canal de televiziune în ţara noastră, manifestându-şi dorinţa ca acesta să continue şi în viitor. Secretarul de stat Dan Petre şi-a exprimat aprecierea pentru postul TV5, un factor de importanţă deosebită pentru impulsionarea studierii şi perfecţionării limbii franceze, cu un pronunţat caracter educativ.

Elemente de context

Conferinţa Ministerială a Francofoniei - CMF - se reuneşte anual cu scopul asigurării continuităţii politice a Sommet-ului. Statele şi guvernele membre sau observatoare ale Sommet-ului sunt reprezentate de miniştrii de externe sau miniştrii afacerilor francofone ale statelor membre ale OIF.

CMF are misiunea de a urmări punerea în aplicare a deciziilor adoptate în cadrul sommet-urilor şi pregăteşte sommet-l următor. Ea se pronunţă asupra marilor axe de acţiune multilaterale francofone.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii