Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:37 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la reuniunea Comitetului Mixt româno-american

ro

18 Dec, 2012 19:47 723 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat astăzi, 18 decembrie 2012, la reuniunea Comitetului Mixt româno-american care gestionează aplicarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României (Bucureşti, 6 decembrie 2005), care a avut loc la Bucureşti. Sub egida Comitetului Mixt se desfăşoară şi discuţiile privind implementarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România (Washington, 13 septembrie 2011). La eveniment au mai participat.

În intervenţia sa din deschiderea reuniunii, secretarul de stat Bogdan Aurescu a salutat semnarea astăzi, de către co-preşedinţii Comitetului Mixt, Sebastian Huluban, secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, şi generalul Mark O. Schissler, din cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa, a trei noi documente bilaterale necesare pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului bilateral privind cooperarea în domeniul apărării antirachetă. Este vorba despre două noi Aranjamente de Implementare, unul privind datele referitoare la militarii, membrii de familie şi contractorii forţelor SUA, iar al doilea privind schimburile de date, precum şi de un amendament la un Aranjament de Implementare deja în vigoare, privind comunicaţiile. Ele se adaugă celor cinci Aranjamente de Implementare semnate in luna iunie.

Bogdan Aurescu a subliniat totodată însemnătatea pe care România o acordă participării la proiectul privind apărarea împotriva rachetelor balistice, aprecierea pentru buna colaborare cu SUA în acest domeniu şi importanţa edificării sistemului NATO antirachetă. Totodată, a arătat că România va continua cooperarea strânsă cu Statele Unite şi cu ceilalţi Aliaţi, în vederea realizării, în calendarul decis de NATO, a tuturor celorlalte etape ale sistemului Aliat de apărare antirachetă. „Prin finalizarea cadrului juridic bilateral referitor la participarea României la proiectul bilateral cu SUA privind apărarea împotriva rachetelor balistice, ne pregătim de fapt pentru momentul 2015, când sistemul NATO antirachetă va dobândi capabilitatea operaţionala iniţială, ceea ce subliniază importanţa crescută a bazei Deveselu nu doar in context bilateral româno-american, ci şi in contextul construcţiei sistemului NATO."

Bogdan Aurescu a reliefat şi cu această ocazie eforturile susţinute ale echipelor de negociere ale celor două state în sensul convenirii documentelor de implementare ale Acordului şi a subliniat că întregul ansamblu de demersuri ale oficialilor români şi americani sunt subsumate obiectivului comun al operaţionalizării la termenul convenit (2015) a componentei din România a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii