Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la deschiderea celei de-a patra Conferinţe "Bucharest International Students Model United Nations 2012"

ro

21 Mar, 2012 23:10 660 Marime text

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a participat la ceremonia de deschidere a conferinţei "Bucharest International Students Model United Nations 2012", cel de-al patrulea exerciţiu internaţional de simulare în domeniul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), după ediţiile din 2009, 2010 şi 2011. Evenimentul a debutat la 21 martie 2012, la Palatul Parlamentului şi pe parcursul celor patru zile ale conferinţei, 200 de studenţi şi masteranzi din centre universitare din 21 de ţări îşi vor asuma rolul reprezentanţilor statelor membre ONU şi UE, discutând şi negociind diferite teme de pe agenda globală.

În intervenţia sa, Bogdan Aurescu le-a precizat participanţilor că Modelul Naţiunilor Unite reprezintă o oportunitate, nu numai pentru a discuta probleme internaţionale importante, dar şi pentru a se familiariza cu modul de funcţionare a ONU: „Pe parcursul celor patru zile ale conferinţei, veţi avea ocazia de a dezbate, negocia, dar şi de a lupta pentru idealurile şi scopurile voastre. Veţi avea, de asemenea, ocazia de a intra în rolul de diplomat, de a reprezenta o ţară, ceea ce, cu siguranţă, vă va imprima un simţ al responsabilităţii şi al echilibrului, esenţiale în această activitate".

Referindu-se la provocările actuale pentru activitatea ONU, secretarul de stat Bogdan Aurescu a precizat că ar trebui avute în vedere patru aspecte esenţiale, pentru garantarea unui sistem global, mai sigur şi mai durabil: combaterea efectelor crizei economice pentru o dezvoltare durabilă; soluţionarea unor probleme precum schimbările climatice, sărăcia, securitatea alimentară, sănătatea, energia, migraţia, lipsa democraţiei în anumite părţi ale lumii, menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale; consolidarea dreptului internaţional, precum şi creşterea eficienţei instituţiilor internaţionale.

Evenimentul, care se bucură de sprijinul MAE încă de la prima ediţie, reflectă sprijinul constant al MAE pentru proiectele academice pe tema relaţiilor internaţionale.

Informaţii suplimentare:

Proiectul BISMUN se află deja la a patra ediţie după ce, în 2009, 2010şi 2011, s-au desfăşurat simulări de tip MUN (Model United Nations) de nivel, oferind participanţilor cadrul pentru realizarea unui schimb de experienţă la nivel european şi internaţional cu privire la problemele politicii globale.

Conferinţele de tipul MUN reprezintă o simulare academică a activităţii Organizaţiei Naţiunilor Unite şi altor organisme şi organizaţii internaţionale, urmărind modul în care se iau deciziile, competenţa şi componenţa fiecărei structuri. Simulările care au ca scop educaţia civică sunt mai vechi decât Naţiunile Unite şi datează din anii 1920, când studenţii americani participau la simulări ale activităţii Societăţii Naţiunilor, predecesoarea ONU. În prezent, aceste simulări sunt în număr de peste 3.000, având peste 20.000 de participanţi anual.

Pentru mai multe detalii, MAE recomandă accesarea site-ului http://www.bismun.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii