Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la Conferinţa de securitate GLOBSEC

ro

14 Apr, 2012 18:50 1047 Marime text

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a participat, la Bratislava, în perioada 13-14 aprilie 2012, la cea de-a VII-a ediţie a Conferinţei de securitate GLOBSEC, în calitate de vorbitor principal la panelul cu tema Schimbarea de generaţie în SUA & Austeritate în Europa: Un mariaj în criză?

În intervenţia sa, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa relaţiei transatlantice, evocând contribuţia importantă a celor două continente la securitatea comună. În acest context, a evidenţiat implicarea SUA în asigurarea securităţii Europei prin instalarea sistemului de apărare antirachetă, dar şi contribuţia valoroasă a Europei în procesul de stabilizare a Afganistanului. Totodată, oficialul român a mai arătat că atât America de Nord, cât şi Europa trebuie să răspundă unor provocări semnificative în etapa următoare: insecuritatea energetică şi cibernetică, schimbările climatice, riscurile şi provocările mediului de securitate din zona extinsă a Mării Negre.

Secretarul de stat a subliniat, în concluzie, că este necesară asigurarea unei sinergii la nivelul strategiilor de securitate ale celor două continente, România apreciind că, după adoptarea Conceptului Strategic al NATO în 2010, este necesară şi actualizarea Strategiei Europene de Securitate din 2003. De asemenea, a mai arătat că România consideră relaţia transatlantică drept o componentă principală pe care se fundamentează securitatea naţională şi că va continua să promoveze un parteneriat puternic între cele două maluri ale Atlanticului. "Schimbarea de generaţie a liderilor din SUA şi în Europa nu trebuie să afecteze parteneriatul transatlantic, care se bazează pe valori, interese şi riscuri comune. Europa, UE, trebuie să devină mai eficientă şi mai pragmatică, la fel ca SUA, în promovarea valorilor care constituie soft power-ul eficient al Europei, trebuie să se proiecteze mai pragmatic şi mai eficient ca actor global", a declarat demnitarul român.

În marja participării la Conferinţă, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut o scurtă întrevedere cu Miroslav Lajcak, noul ministru al afacerilor externe al Republicii Slovace, precum şi o întâlnire cu ambasadorul Jan Soth, consilier prezidenţial pentru politică externă al Preşedintelui slovac. Discuţiile cu partea slovacă au vizat, în principal, aspecte ale cooperării bilaterale, regionale si europene.

Informaţii suplimentare

GLOBSEC reprezintă un important forum central-european de politică externă şi securitate, reunind anual, începând din 2005, decidenţi, experţi şi formatori de opinie din sfera politică, militară, precum şi din domeniul afacerilor şi media. Obiectivul pe care şi-l propune GLOBSEC este să devină o platformă internaţională pe termen lung, care să aducă Europa Centrală în atenţia gândirii strategice transatlantice şi să contribuie, din perspectiva Europei Centrale, la alcătuirea agendei transatlantice de securitate, politică externă şi economică.

Pentru mai multe detalii, accesaţi site-ul www.globsec.org.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii