Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la conferinţa de presă prilejuită de lansarea la Bucureşti a Preşedinţiei letone a Consiliului UE - 22 ianuarie 2015

ro

22 Jan, 2015 11:53 748 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 21 ianuarie 2015, la conferinţa de lansare, la Bucureşti, a Preşedinţiei letone a Consiliului UE, organizată de Ambasadorul Republicii Letonia în România, rezident la Varşovia, în cooperare cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
                                                      
La eveniment au participat ambasadorul Republicii Letonia în România, Ilgvars Kļava, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Filote, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti şi reprezentanţi ai mass-media.
 
În deschiderea intervenţiei sale, ministrul Bogdan Aurescu a urat succes în vederea realizării obiectivelor de mandat propuse de Preşedinţia letonă a Consiliului UE.
 
Şeful diplomaţiei române a evaluat că Preşedinţia letonă debutează într-un context european complex, marcat de o noua arhitectură instituţională pe de-o parte, dar şi de o multitudine de provocări, pe fondul situaţiei din vecinătatea estică a Uniunii şi al ameninţărilor de ordin intern la securitatea Uniunii Europene, aduse în prim plan de recentele atacuri teroriste de la Paris.
 
 „Evenimentele din Franţa ne arată că avem de-a face cu un fenomen periculos – ascensiunea extremismului – şi cu o realitate pe care nu putem să o subestimăm şi să o ignorăm. Noi toţi, ca europeni, trebuie să rămânem uniţi pentru a face faţă acestor provocări grave la adresa securităţii naţionale şi a Uniunii Europene, dar şi pentru a face faţă unor provocări la adresa valorilor şi principiilor noastre fundamentale. Trebuie să depunem eforturi pentru a găsi soluţii viabile şi eficiente, păstrând, în acelaşi timp, sistemul de valori fundamentale care stă la baza construcţiei europene”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
 
Ministrul afacerilor externe a reiterat, în acelaşi timp, importanţa soluţionării problemelor de integrare economică, socială şi culturală a comunităţilor vulnerabile la radicalizare, aspecte subliniate de partea română şi în cadrul recentului Consiliu Afaceri Externe, din 19 ianuarie a.c. A evocat, totodată, importanţa măsurilor de salvgardare, în interiorul UE, a libertăţilor şi principiilor fundamentale, mai ales libera circulaţie a persoanelor şi a forţei de muncă, precum şi interesul comun ca aceste valori să prevaleze asupra discursului eurofob sau extremist.
 
Demnitarul român a arătat că, în actualul context, cetăţenii europeni au aşteptări ridicate cu privire la concretizarea soluţiilor pentru problemele actuale şi a precizat, în acest sens, că România sprijină pe deplin obiectivele propuse de Preşedinţia letonă, respectiv o Europă competitivă, o Europă digitală şi o Europă angajată în lume.
 
În privinţa agendei economice, ministrul român a arătat susţinerea României pentru realizarea obiectivelor incluse în Agenda Strategică a UE şi a salutat angajamentul Preşedinţiei letone pentru punerea rapidă în aplicare a Planului de Investiţii pentru Europa, propus de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Totodată, a apreciat accentul pus de Preşedinţia letonă pe economia digitală şi a arătat că România susţine obiectivele majore propuse în acest domeniu. România va sprijini, de asemenea, eforturile de finalizare a Pieţei Interne a Energiei şi de a consolida solidaritatea, atât în cadrul UE, cât şi între UE şi vecinii săi.
 
Ministrul Bogdan Aurescu a amintit contribuţia semnificativă a României la eforturile vizând consolidarea securităţii interne a UE. A apreciat, în acest context, importanţa obiectivului aderării la spaţiul Schengen şi a precizat deschiderea României de a lucra cu Preşedinţia letonă şi cu ceilalţi parteneri europeni pentru obţinerea unui rezultat în acest dosar. A menţionat că aderarea României aduce valoare adăugată inclusiv din perspectiva eforturilor comune de asigurare a securităţii interne a UE, ţara noastră acţionând deja pentru protejarea frontierei externe a UE. In context, ambasadorul leton la Bucureşti a reiterat sprijinul deplin al Preşedinţiei şi angajamentul de a lucra cu toţi partenerii europeni pentru obţinerea unei soluţii pozitive în acest dosar, pe durata Preşedinţiei letone.
 
Şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa priorităţilor anunţate de Preşedinţia letonă privind Parteneriatul Estic şi a declarat că România rămâne pe deplin angajată în promovarea activă a Parteneriatului Estic, ca un instrument eficient în susţinerea parcursului european al acelor parteneri care sunt pe deplin angajaţi în raport cu Uniunea Europeană.
 
A amintit necesitatea menţinerii unor obiective ambiţioase pentru partenerii performanţi, cum este Republica Moldova, în concordanţă cu nivelul de aspiraţie al acestora. Eforturile şi rezultatele Republicii Moldova, statul cu cele mai bune performanţe la nivelul Parteneriatului Estic, reprezintă o garanţie pentru susţinerea parcursului european de către UE. Progresele înregistrate sunt cu atât mai importante cu cât s-au realizat într-un context geopolitic complicat, marcat de foarte multe provocări si trebuie susţinute, atât în plan politic, cât şi prin intermediul asistenţei tehnice şi economice necesare, a declarat Bogdan Aurescu. În context, înaltul oficial român a menţionat rolul Summit-ului de la Riga din 2015 pentru proiectarea unei viziuni ambiţioase în relaţia cu partenerii estici.
 
De asemenea, ministrul român a exprimat sprijin pentru obiectivul exprimat de Preşedinţia letonă privind cooperarea cu Asia Centrală, ca zonă de interes strategic pentru UE.
 
În încheierea evenimentului, Bogdan Aurescu şi-a exprimat încrederea că Preşedinţia letonă va coordona eficient eforturile pentru consolidarea proiectului european şi va oferi un impuls pentru avansarea priorităţilor stabilite în următoarele şase luni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii