Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

ro

16 Oct, 2012 21:10 792 Marime text

Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a participat, astăzi 15 octombrie 2012, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care s-a desfăşurat la Luxemburg.
Miniştrii de externe din statele membre ale UE au abordat subiecte legate de Vecinătatea sudică a Uniunii (cu accent pe evoluţiile recente din Siria şi Egipt), Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, Iran, Mali, Vecinătatea estică a Uniunii (cu accent pe Belarus şi Georgia, inclusiv evaluarea desfăşurării alegerilor parlamentare) şi au analizat rezultatele recentului summit UE-China, în perspectiva discuţiilor privind China de la Consiliul European.

În cadrul discuţiilor referitoare la Siria, şeful diplomatiei române a reafirmat sprijinul pentru eforturile noului trimis special ONU - Liga Statelor Arabe, Lakhdar Brahimi, în vederea găsirii unei soluţii politice pentru soluţionarea crizei din Siria şi a subliniat necesitatea unui rol sporit al ONU. În context, a arătat că România va sprijini în continuare eforturile comunităţii internaţionale privind asistenţa umanitară. A atras atenţia asupra crizei refugiaţilor cu care se confruntă statele vecine Siriei, în special Iordania, şi a subliniat necesitatea ca UE să sprijine eforturile de gestionare a situaţiei umanitare. Ministrul Titus Corlatean a reiterat solidaritatea cu Turcia şi a solicitat încetarea imediată a oricăror acţiuni agresive împotriva unui aliat.

Miniştrii au avut un schimb de opinii asupra perspectivelor Procesului de Pace în Orientul Mijlociu. A fost reiterată importanţa reluării negocierilor directe şi a identificării şi aplicării unor măsuri de creştere a încrederii între părţi. Discuţia privind Iranul a relevat consensul în ceea ce priveşte necesitatea susţinerii în continuare a abordării duale în dosarul nuclear (negocieri şi sancţiuni), pentru a încuraja autorităţile de la Teheran să-şi îndeplinească angajamentele internaţionale şi să coopereze cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

În cadrul reuniunii, ministrul Titus Corlăţean a avut o intervenţie despre relaţia dintre UE şi statele Parteneriatului Estic. A menţionat scrisoarea comună iniţiata de România, co-semnata de miniştrii afacerilor externe ai Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Ungariei, adresata miniştrilor de externe UE, Înaltului Reprezentant pentru Politica Externa şi comisarilor pentru extindere şi politica de vecinătate, respectiv afaceri interne, prin care se solicită statelor membre UE şi instituţiilor europene impulsionarea procesului de negociere privind liberalizarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova. Ministrul Titus Corlăţean a pledat pentru o decizie a miniştrilor de externe în acest sens în viitorul apropiat. Intervenţia ministrului român a fost secondată de mai mulţi omologi. Cu ocazia discuţiilor, comisarul european pentru extindere a exprimat sprijin pentru trecerea la faza a doua a Planului de acţiune pentru liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

Partea română a salutat desfăşurarea în acord cu standardele internaţionale a alegerilor parlamentare din Georgia, de la 1 octombrie 2012, şi a arătat că susţine, în continuare, implementarea obiectivelor Foii de parcurs a Parteneriatului Estic, în vederea avansării şi chiar finalizării negocierilor pentru Acordul de Asociere şi Zona Cuprinzătoare de Liber Comerţ până la Summit-ul de la Vilnius (noiembrie 2013). Discuţia a prilejuit părţii române ocazia de a accentua rezultatele pozitive ale vizitei comune a miniştrilor afacerilor externe din Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Lituania şi România în Georgia (17 septembrie 2012) şi de a reitera sprijinul pentru acţiunile UE menite să încurajeze angajarea autorităţilor de la Tbilisi pe calea europeană.
În ceea ce priveşte situaţia din Belarus, pe fondul deteriorării constante a situaţiei politice interne şi a modalităţii de desfăşurare a scrutinului electoral din 23 septembrie 2012, oficialul român a arătat că susţine menţinerea politicii de angajare critică a UE în relaţia cu autorităţile de la Minsk şi canalizarea eforturilor pe relaţionarea cu societatea civilă. Totodată, a fost subliniată importanţa majoră a menţinerii credibilităţii UE prin păstrarea canalelor de comunicare, fără a aduce atingere valorilor şi normelor Uniunii.

Miniştrii au făcut o scurtă trecere în revistă a rezultatelor Summit-ului UE-China de la 20 septembrie 2012, discuţia având loc în contextul pregătirii dezbaterilor din cadrul Consiliului European (18-19 octombrie 2012).

În marja CAE a avut loc un mic-dejun de lucru pentru dezbaterea raportului "Grupului de la Berlin referitor la viitorul Europei" (Grupul Westerwelle). Cu acest prilej, partea română a arătat că, în contextul crizei economice actuale, este necesară aprofundarea integrării europene şi a salutat includerea în raport a necesităţii de a acorda prioritate măsurilor de redresare economică. De asemenea, oficialul român a reiterat importanţa identificării unor măsuri pentru maximizarea eficienţei actualului cadru instituţional şi a subliniat necesitatea derulării discuţiilor privind aprofundarea integrării europene, în format UE 27.

La 14 octombrie 2012, miniştrii afacerilor externe din statele membre ale UE au participat la un dineu de lucru cu omologul rus, Serghei Lavrov. Ministrul român de externe a accentuat importanţa cooperării consolidate a UE cu Rusia, atât instituţional, cât şi operaţional, pe baza unei relaţii de parteneriat cu valori comune şi potenţial de construcţie în toate domeniile (în special dialogul privind vizele, energia şi vecinătatea comună - soluţionarea conflictelor îngheţate) şi a avut o intervenţie privind Republica Moldova.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii