Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:28 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

ro

14 Nov, 2011 23:25 655 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a participat astăzi, 14 noiembrie, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles.

Principalele subiecte de pe agenda reuniunii CAE au vizat: Afganistan (pregătirea Conferinţei internaţionale de la Bonn), evoluţiile din Vecinătatea Sudică a Uniunii (cu accent pe Tunisia, Libia şi Siria), Iran, Cornul Africii, Politica de Securitate şi Apărare Comună.

În sesiunea de lucru, Consiliul a agreat poziţia UE pentru Conferinţa internaţională pentru Afganistan, care va avea loc la Bonn în decembrie, anul acesta. Ministrul român de externe a subliniat necesitatea unui angajament pe termen lung al UE în ceea ce priveşte construcţia instituţională în Afganistan. De asemenea, a reiterat importanţa cooperării regionale, ca parte a soluţiei de ansamblu de stabilizare a Afganistanului.

În ceea ce priveşte Vecinătatea sudică, discuţiile s-au concentrat pe situaţia din Siria şi Libia, respectiv contextul post-electoral din Tunisia. Ministrul român a exprimat aprecierea pentru eforturile Ligii Statelor Arabe în identificarea unei soluţii la actuala criză din Siria. De asemenea, a salutat desfăşurarea în bune condiţii a primelor alegeri democratice din Tunisia, la 23 octombrie 2011. A insistat pentru menţinerea UE în avangarda eforturilor comunităţii internaţionale privind asistarea Libiei pe drumul tranziţiei către o societate liberă şi democratică.

În cadrul dejunului de lucru, miniştrii au avut un schimb de opinii referitor la Politica de Securitate şi Apărare Comună, în perspectiva deciziilor care urmează a fi luate cu prilejul reuniunii comune cu miniştrii apărării de la sfârşitul lunii noiembrie. Totodată, a fost abordat şi dosarul nuclear iranian.

În marja CAE, la 13 noiembrie, miniştrii de externe ai UE au trecut în revistă stadiul relaţiilor UE - Rusia, în perspectiva Summit-ului UE-Rusia din decembrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii