Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea domnului Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO

ro

05 Dec, 2012 15:47 1056 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat marţi, 4 decembrie 2012, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO. Acesta a reprezentat principalul eveniment politic Aliat organizat după Summit-ul NATO de la Chicago (mai 2012).

Cu acest prilej, ministrul Titus Corlăţean a participat la discuţiile în formatul consacrat al Consiliului Nord-Atlantic şi la un dejun de lucru al Consiliului NATO-Rusia (NRC).

În cadrul dezbaterilor la care a participat şeful diplomaţiei române a fost evaluat stadiul de implementare a deciziilor adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Chicago şi au fost abordate teme de interes de pe agenda Alianţei, cum ar fi: stadiul şi perspectivele politicii NATO privind parteneriatele şi, în context, revitalizarea cooperării cu Federaţia Rusă, şi situaţia de securitate din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, cu accent pe situaţia din Siria.

Înaltul demnitar român a promovat subiectele specifice intereselor prioritare ale României la NATO: politica Aliată de parteneriate, evoluţiile din Vecinătatea Estică, precum şi poziţia României faţă de evoluţiile din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Ministrul Titus Corlăţean a subliniat importanţa parteneriatelor NATO ca investiţii veritabile în securitatea spaţiului euro-atlantic. „Parteneriatele sunt un instrument important pentru îndeplinirea a două dintre sarcinile de bază ale NATO - managementul crizelor şi cooperarea în domeniul securităţii - ele devenind un ingredient principal al arhitecturii NATO. Integrarea euro-atlantică reprezintă singura cale pentru asigurarea unei stabilităţi şi securităţi durabile la graniţa estică a Alianţei, în acest sens politica «uşilor deschise» şi instrumentele de parteneriat jucând un rol esenţial", a declarat ministrul Titus Corlăţean.

În privinţa relaţiilor NATO-Rusia, demnitarul român a apreciat cadrul pe care Consiliul NATO-Rusia îl oferă pentru consolidarea acestor raporturi, prin avansarea unei cooperări pragmatice, în spiritul deciziilor asumate de către Aliaţi la Summit-ul de la Lisabona. În acest context, s-a referit la desfăşurarea cu succes a proiectului în domeniul telemedicinei, desfăşurat sub egida NRC, România şi Rusia fiind co-directori de proiect.

De asemenea, în contextul discuţiilor privind situaţia din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, Titus Corlăţean a reafirmat solidaritatea României cu Turcia, în calitate de partener strategic al României şi Aliat şi a susţinut decizia NATO de amplasare a sistemelor Patriot în această ţară, evidenţiind că măsura are un caracter defensiv, fiind destinată protejării securităţii unui Aliat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii