Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:17 12 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oferirea Medaliei Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare Economică (OSCE) doamnei ambasador Paraschiva Bădescu

ro

20 Dec, 2012 23:50 1191 Marime text

Viena, 20 decembrie 2012

Ambasadorul Lamberto Zannier, Secretarul General al OSCE, a înmânat la data de 20 decembrie 2012, Medalia OSCE doamnei ambasador Paraschiva Bădescu, în semn de recunoaştere a serviciilor deosebite şi profesionalismului activităţii prestate pentru această organizaţie, în calitate de şef al misiunilor OSCE în Turkmenistan şi Muntenegru.

Ministerul Afacerilor Externe salută decizia Secretarului General al OSCE şi a statelor care compun Troica OSCE (Irlanda, Ucraina, Elveţia) de a oferi Medalia OSCE doamnei ambasador Paraschiva Bădescu. Acordarea înaltei distincţii reprezintă şi reafirmarea rolului activ al României în activităţile Organizaţiei şi a eforturilor diplomatice depuse pentru adaptarea OSCE la noile realităţi geopolitice, transformarea sa într-un instrument util şi eficient în domeniul prevenirii conflictelor, gestionării crizelor şi asigurării unei abordări atotcuprinzătoare a securităţii prin cooperarea celor 57 de state participante.

Informaţii suplimentare

Absolventă a Facultăţii de Filologie, Paraschiva Bădescu a intrat în MAE în 1961, instituţie căreia i-a rămas fidelă timp de aproape 50 de ani. Numele său a fost asociat indiscutabil de participarea la activităţile OSCE. În 1992, doamna Bădescu a fost numită adjunctă a şefului Departamentului CSCE (Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa) şi alte instituţii euro-atlantice din cadrul MAE, iar în 1993 şi-a început activitatea în cadrul Misiunii Permanente a României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, îndeplinind şi funcţia de însărcinat cu afaceri a.i..

Paraschiva Bădescu a fost ambasador al OSCE în Turkmenistan (2000 -2004), apoi adjuncta şefului misiunii OSCE în Serbia şi Muntenegru (2005-2006) şi ambasadoare a aceleiaşi organizaţii în Muntenegru (2006-2010). Vorbeşte fluent patru limbi: rusă, engleză, franceză şi sârbă. Paraschiva Bădescu a fost prima, şi pentru o lungă perioadă de timp, singura femeie desemnată în calitate de şef de misiune OSCE.

Creată în anul 1997, Medalia OSCE este oferită personalului civil şi militar care lucrează în cadrul acestei organizaţii, oferind expertiză şi sprijin extern. Anterior, Medalia OSCE a mai fost acordată şi ambasadorului român Liviu Bota, pentru prestaţia de excepţie în cadrul OSCE pe perioada preşedinţiei române în exerciţiu a organizaţiei în 2001.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii