Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OCDE a lansat la Bucureşti un important studiu privind zona Europei Est şi a Caucazului de Sud

ro

26 Nov, 2010 23:04 1014 Marime text
Centrul de Dezvoltare al OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) a lansat vineri, 26 noiembrie, la sediul MAE, studiul Economic Development and Competitiveness in Eastern Europe and the South Caucasus (Dezvoltare şi Competitivitate economică în Europa de Est şi Caucazul de Sud), în cadrul proiectului "Black Sea and Central Asia Initiative" (BSCAI).

Secretarul de stat pentru afaceri globale Doru Costea a participat la eveniment, evidenţiind importanţa crescută pe care România o atribuie zonei extinse a Mării Negre. "Suntem foarte încântaţi că România găzduieşte lansarea oficială a acestui recent studiu al OCDE privind o zonă de mare interes pentru noi, dar şi pentru partenerii noştri. Tema propusă de acest studiu - dezvoltare economică şi competitivitate - este de actualitate şi merită dezbătută în profunzime", a declarat secretarul de stat Doru Costea.

Documentul lansat la Bucureşti cuprinde şase rapoarte de ţară pentru Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina. Iniţiativa a urmărit realizarea unor evaluări economice de ansamblu, cu recomandări de linii de acţiune pe termen scurt, mediu şi lung.

Secretarul de stat Doru Costea a subliniat că România, care a devenit membru al Centrului de Dezvoltare a OCDE din 2004, a contribuit la o serie de proiecte importante în această calitate, iar din 2007, după aderarea la UE, România s-a transformat şi în stat donator de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare (ODA).

"Plecând de la convingerea noastră fermă privind potenţialul economic şi geostrategic al regiunii Mării Negre, România şi-a dezvoltat constant participarea în cadrul proiectelor OCDE în această regiune - având în vedere expertiza de necontestat a organizaţiei în ceea ce priveşte provocările economice, sociale şi de guvernare ale economiei globalizate", a subliniat oficialul român.

Kiichiro Fukasaku, directorul Biroului Regional al Centrului de Dezvoltare, a mulţumit, în intervenţia sa, oficialilor MAE şi ministrului Afacerilor Externe Teodor Baconschi, care, "în timpul mandatului său de ambasador al României în Franţa a contribuit în mod esenţial la consolidarea relaţiei dintre OCDE şi România".

"Documentul de faţă, care a presupus un demers de analiză şi cercetare complex, nu este numai un studiu, ci reprezintă un proces prin care OCDE cooperează, în folosul regiunii, cu autorităţile naţionale şi organizaţiile regionale şi internaţionale", a declarat Kiichiro Fukasaku.

Studiul lansat la Bucureşti se va continua, în următoarele 6 luni, printr-o serie de reuniuni de lucru în toate cele şase capitale vizate, pentru dezvoltarea concluziilor şi implementarea soluţiilor propuse.

La evenimentul de lansare al studiului a fost prezent coordonatorul BSCAI din cadrul Centrului de Dezvoltare OCDE, Colm Foy. "Vă prezentăm astăzi rezultatele unui efort care a durat doi ani şi care a rezulta într-un studiu unic, de care suntem mândri", a declarat Colm Foy.

"Studiul de faţă demonstrează potenţialul enorm de care dispun aceste ţări şi relevă că măsurile care trebuie luate pentru împlinirea acestui potenţial sunt accesibile şi aplicabile. Guvernele din această regiune şi sectoarele private au un interes în implementarea reformelor pentru diversificarea economiei şi pentru îmbunătăţirea distribuţiei veniturilor. Având în vedere potenţialul enorm al ţărilor din Caucazul de Sud şi Europa de Est, regiunea are toate motivele pentru a fi încrezătoare în viitorul său", a conchis oficialul OCDE.

Informaţii suplimentare:

Principalele recomandări ale studiului vizează: diversificarea producţiei şi a pieţelor de desfacere; consolidarea pieţei locale şi dezvoltarea sectorului privat; gestionarea emigraţiei; încurajarea investiţiilor externe; dezvoltarea infrastructurii; reducerea disparităţilor dintre zonele rurale şi cele urbane; creşterea veniturilor şi îmbunătăţirea condiţiilor sociale.

OCDE a selecţionat Bucureştiul pentru lansarea oficială a celor şase rapoarte de ţară cuprinse în studiu, ca recunoaştere a sprijinului oferit de România în susţinerea proiectului.

România este membră cu drepturi depline în structura Centrului de Dezvoltare (DEV) din cadrul OCDE din anul 2004. Ţara noastră a contribuit la buna desfăşurare a activităţii DEV, inclusiv prin participarea la realizarea, în anul 2008, a studiului Black Sea and Central Asia Economic Outlook (BSECAO), în calitate de co-finanţator, alături de Grecia şi Turcia, dar şi prin lansarea oficială, la Bucureşti, în acelaşi an, a studiului menţionat.

Studiul va putea fi accesat online, începând de luni, 29 noiembrie, la adresa: www.oecd.org/dev

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii