Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Teodor Baconschi a inaugurat Centrul de Instruire a Personalului Consular

ro

31 Mar, 2011 23:25 845 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a inaugurat joi, 31 martie 2011, la Bucureşti, Centrul de Instruire a Personalului Consular (CIPC), structura specializată destinată continuării procesului de reformă şi îmbunătăţire a serviciului consular al României.

Centrul va contribui la pregătirea personalului consular, la perfecţionarea continuă şi îndeplinirea cerinţelor pentru servicii consulare la standarde europene, pentru diplomaţii din Centrala MAE, dar şi pentru cei din cadrul secţiilor consulare sau consulatelor de carieră ale României din străinătate.

MAE va fi, astfel, în măsură să reacţioneze adecvat la noile cerinţe pe care standardele Schengen le impun în ceea ce priveşte pregătirea personalului consular. „Mă bucur că în acest centru vom putea pregăti mai multe generaţii de funcţionari consulari, care vor răspunde după acest stagiu tuturor exigenţelor unei societăţi democratice, în care instituţiile publice se pun cu adevărat în serviciul cetăţenilor. Astfel, fiecare viitor funcţionar consular va putea asimila acquis-ul Schengen şi se va familiariza cu ansamblul procedurilor de lucru", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, cu ocazia inaugurării CIPC.

În cadrul modulelor de pregătire ale Centrului sunt invitaţi să susţină cursuri experţi din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, lectori aparţinând instituţiilor din cadrul administraţiei publice, organizaţiilor neguvernamentale şi profesori din instituţii de învăţământ universitar.

Programele de curs includ o gamă variată de tematici şi subiecte de studiu, acoperind întreaga sferă a activităţii consulare desfăşurată de personalul MAE. Pregătirea pune accent pe activitatea consulară de bază, pe instruirea personalului în etapa premergătoare trimiterii la misiune, în străinătate, din necesitatea unei specializări şi actualizări a informaţiilor consulare.

„Sunt convins că, prin operaţionalizarea acestui Centru, vom reuşi să îmbunătăţim vizibil calitatea asistenţei consulare în toate ipostazele sale, astfel încât să oferim cetăţenilor români din întreaga lume şi tuturor celor care vor apela la secţiile şi oficiile consulare, un serviciu fluent, transparent şi de înaltă calitate", a concluzionat ministrul Teodor Baconschi.

Informaţii suplimentare

CIPC vine ca răspuns la nevoia de profesionalizare a personalului consular şi de asigurare a unor programe specifice de instruire, formare continuă şi perfecţionare a cunoştinţelor în materie consulară, atât a personalului din Centrala MAE, cât şi a celui care îşi desfăşoară activitatea la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

Un avantaj al CIPC este implementarea platformei e-learning, o formă de învăţământ adaptată la nevoile fiecărui cursant. Platforma permite pregătirea personalului la distanţă, facilitând accesul la cursuri online în orice moment precum şi verificarea sau testarea nivelului de însuşire a cunoştinţelor. Accentul este pus pe un sistem tutorial individualizat, autoinstruire şi autoevaluare a personalului consular.

Facilităţile noului sediu cuprind un spaţiu de lucru similar unei secţii consulare, la standarde Schengen; o sală de conferinţă, dotată cu un sistem de video proiecţie multimedia şi de videoconferinţă; 4 săli de curs, care pot găzdui până la aproximativ 60 de cursanţi; o sală de aşteptare modernă; o bibliotecă şi birouri pentru personalul CIPC.

Spaţiul de lucru amenajat şi dotat similar unei secţii consulare, la standarde Schengen, include trei ghişee de lucru cu publicul unde pot fi simulate toate serviciile consulare. Secţia consulară este prevăzută cu un sistem e-ticketing, care permite emiterea unor bonuri de ordine pentru solicitanţii de servicii consulare, precum şi cu sisteme de lucru specifice activităţii consulare derulată la misiunile diplomatice (sistemul de procesare a paşapoartelor, vizelor, permiselor de mic trafic).

Cele patru săli au fost proiectate pentru cursuri în format interactiv (micro-grupuri), două dintre ele fiind dotate cu sisteme de proiecţie multimedia şi cu sisteme de prezentare interactivă de tip Smart Board.

Valoarea investiţiei este de aproximativ 2.260.000 Euro, dintre care 2.100.000 Euro finanţare externă nerambursabilă, din Facilitatea Schengen, şi 160.000 Euro, contribuţie naţională.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii