Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută marcarea Zilei Limbii Române

ro

31 Aug, 2015 15:39 967 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută sărbătorirea, la 31 august 2015, a Zilei Limbii Române, prilej de prețuire a moștenirii lingvistice și culturale pentru români, oriunde s-ar afla, dar și pentru toți cei care cunosc, scriu, învață și vorbesc limba română.
Cu acest prilej, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis următorul mesaj:
„Pentru comunitățile românești din străinătate, limba este elementul principal de păstrare și consolidare a identității naționale, cât  și un factor de coeziune în cadrul comunităților. De asemenea, limba este un instrument de afirmare a latinității poporului român, un liant care structurează profilului nostru identitar, factorul care dă forţă şi vitalitate creațiilor culturale și spirituale ale românilor. Limba ne oferă sentimentul de apartenenţă la o conştiinţă şi un trecut istoric comun, iar ziua de 31 august este o zi specială, evidențiind acest caracter unitar al limbii, culturii şi al civilizaţiei noastre.
Ziua Limbii Române ne duce cu gândul și la importanţa prezervării şi studierii dialectelor istorice române, precum aromâna, megleno-româna și istro-româna, unele aflate pe cale de dispariţie, şi a valorificării acestui patrimoniu cultural european. Îndemn fiecare român, oriunde s-ar afla, să fie mândru de limba sa, să depună eforturi pentru păstrarea sa și să contribuie, așa cum poate, la răspândirea utilizării limbii române în Europa şi în întreaga lume, acolo unde trăiesc importante comunităţi româneşti sau cetăţeni români. Ziua Limbii Române este sărbătorită în țară și în străinătate, inclusiv la misiunile noastre diplomatice, prin evenimente ce aduc un omagiu istoriei şi culturii române şi contribuţiei importante a limbii române, care acum este limbă oficială a Uniunii Europene, la patrimoniul cultural european şi universal.
Am convingerea că eforturile şi demersurile constante ale Ministerului Afacerilor Externe de a încuraja studierea limbii române în comunităţile româneşti şi în mediile academice de peste hotare, precum şi derularea unor proiecte educaţionale în parteneriat cu unele state, contribuie astăzi la promovarea imaginii României, a culturii și a valorilor noastre în lume”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
Element definitoriu al identității poporului român, limba română este limba maternă a circa 30 milioane de persoane, iar ca limbă străină este obiect de studiu în unități de învățământ superior din 45 de state ale lumii.
Ministerul Afacerilor Externe numără între prioritățile sale asigurarea și facilitarea studiului limbii române în comunitățile românești și în mediile academice de peste hotare, prin derularea de proiecte educaționale în parteneriat cu alte state. Astfel, MAE sprijină activitatea lectoratelor de limbă, cultură și civilizație română din străinătate, precum și derularea proiectului „Cursuri de limbă, cultură și civilizație românească” dedicat elevilor români înscriși în unități de învățământ din Belgia, Italia și Spania, proiect prevăzut a se extinde şi în alte ţări. De asemenea, programul de burse oferit de statul român, prin intermediul MAE, cetățenilor străini, are printre obiective promovarea limbii române și a unei temeinice cunoașteri a țării noastre de către cetățeni din întreaga lume.
Numeroase ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează sau au organizat deja evenimente de marcare a evenimentului, alături de acțiuni de promovare a României sau de consolidare a legăturilor cu comunităţile româneşti din țările în care-și desfășoară activitatea. Printre acestea s-au numărat concerte,  spectacole folclorice sau recitaluri de poezie (Cahul și Ismail - R. Moldova, Graz – Austria, Ottawa, Montreal, New York, Madrid, Tel Aviv), expoziții dedicate unor importanți scriitori români (Chișinău, Conrad – R. Moldova), prelegeri (Lisabona, Veneția, Odessa, Beijing, Istanbul, Addis Abeba), proiecții de film (Conrad, Amman, Istanbul), spectacole de teatru (Stockholm), participări la festivaluri etnografice (Praga), întâlniri cu comunitățile românești din regiune (Atena, Sofia, Paris etc.). Evenimentele dedicate Zilei Limbii Române vor continua în următoarele zile.
Informaţii suplimentare
Data de 31 august a fost declarată în România, prin adoptarea de către Parlament a Legii nr. 53/2013, Ziua Limbii Române. Legea prevede că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autorităţile publice din România şi de reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituţii româneşti din străinătate, „prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific consacrate istoriei limbii române”.
Data de 31 august 1989  corespunde momentului în care, la Chişinău, a fost legiferată revenirea la scrierea în grafie latină, și a constituit un moment de cotitură pe drumul pe care Republica Moldova a decis să-l parcurgă de la totalitarism spre democraţie, libertate şi prosperitate.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii